• 5. Kosárfonó Fesztivál és Verseny Lengyelországban

Idén augusztus 24-27 között került megrendezésre az 5. Nemzetközi Kosárfonó Fesztivál és Verseny Poznanban (Lengyelország). A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületéből Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész és Török János kosárfonó népi iparművész vett részt a rendezvényen. A fesztivál keretein belül körülbelül 50 ország 160 fonó mestere mérte össze tudását. A bemutatókon, workshopok, kiállításokon túl több szakmai előadás és vásár is színesítette a programot.

  • Országos Családi Nap

2023.augusztus 27. Héhalomban a KDNP Országos Családi Napján vett részt Bocsi Éva  népviseleti babakészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere. A  kazári, vizslási népviseletbe öltöztetett babáiból kiállítást rendezett és Nógrád vármegye jelentősebb népviseletét bemutató előadással is készült az eseményre.

  • Szüreti rendezvény Vizsláson

2023. szeptember 16. Vizslás. A szüreti rendezvények egyik kísérő programja volt Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere  szürettel, az őszi munkákkal, szórakozással kapcsolatos babáinak kiállítása.

  • Mátrai Szüreti napok és Fehérbor Fesztivál

Egyesületünk tagjai szeptember 17-én Gyöngyösön tartottak kézműves foglalkozásokat a Mátrai Szüreti napok és Fehérbor Fesztivál rendezvényen. Az érdeklődő gyerekek és felnőttek megismerkedhettek a gyöngyfűzéssel, fonással és csuhézással. A foglalkozásvezetők Törökné Petró Mária, Csiki Tünde és Kiss Tünde voltak.

  • Országos Szőttespályázat

A XXIII. Országos Szőttespályázaton, vászonszövés kategória II. díjban részesült Takács Kornél tagtársunk, étkezési textil kollekciójával. A palóc szőttes hagyomány kompozíciójából merítve barackmagos mintázatú szövéssel, különleges kender-len fonalak használatával alkotta meg kollekcióját.

  • Radványi vásár

Kerti Eszter népi ékszerkészítő beszámolója:

„Szeptember elején a Nógrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara szervezésével több magyarországi kézművesnek is lehetősége nyílt részt venni a Radványi vásáron, Besztercebányán, ahol az ékszerkészítés és fémművesség volt a fő téma. Minden csapatból választottak egy fő kiemelt alkotót. Engem az a megtiszteltetés ért, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjaként, hogy mint kiemelt alkotó vehettem részt a rendezvényen, több szlovák kézművessel együtt. Természetesen mesterségbemutatót is tarthattunk, érdekes volt így belelátni más alkotók munkájába. Szemközti alkotótársam pl a helyszínen fát vágott, vas edényben olvasztotta az ólmot, és ólomkatonákat öntött. Sokan kovácsoltak, nekem a kislányom segített az ékszerkészítésben. Vasárnap a Nógrád Táncegyüttes részvételével emelte a rendezvény fényét Az egész rendezvény nagyon színvolnalas, hangulatos volt, köszönjük a részvételi lehetőséget!”

  • Nógrádi Vármegye Nap

2023.szeptember 16-án a XII. Nógrádi Vármegye Napon a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesület tagjai is kiállíthatták alkotásainkat. Sokan látogattak el a sátrainkhoz, ahol érdeklődve figyelték a mesterség bemutatókat és a kiállított alkotásokat

  • HangFest rendezvény

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete meghívásnak tett eleget Fótra, a HangFeszt rendezvényre. Egyesületünket képviselte Szarvas Józsefné gyöngyfűző, Szécsényiné Alapi Ildikó viseletkészítő, Fiser Józsefné hímző és Illés Brigitta csipkekészítő.

  • Országos Fazekaspályázat folkTREND díj

A XXII. Országos Fazekaspályázaton Bercsényi Péter nyerte el folkTREND! díjat, amit a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos adott át a mai kor igényeihez alakított, gyöngyös-pásztói motívumokkal díszített, sütő-főző kőcserép edényeiért.