• Adventet ünnepeltünk Kozárdon

https://www.facebook.com/100001502377420/videos/pcb.5765974416795914/1850832311923159

  • Szécsényi Művelődési Központ – „ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva” – Csipkeverés – Szécsény

Mikulás napján 5. alkalmához érkezett csipkeverő szakkörünk. Az ajándékozást és más kézműves tevékenységből (pl. horgolás) született csodák megtekintését követően folytatódott az eddig tanultak gyakorlása, hiszen a csipkeverés nem könnyű tevékenység és a biztos alapok elsajátítása elengedhetetlen fontosságú. Helyi segítők a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjai, akiknek hatalmas köszönet jár támogatásukért, útmutatásaikért!

  • Élő Matyó Népművészet

12.10-én az „Élő Matyó Népművészet, az UNESCO által 10 éve elismert Hagyományok ünnepe” Mezőkövesden rendezvényt a Matyó Népművészeti Egyesület szervezte. A Matyó Népművészet 10 éve került fel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. Ez alkalomból szervezett ünnepségre meghívást kaptak a Régió népművészeti egyesületei: Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, Csillagvirág Népművészeti Egyesület, Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, Heves Megyei Népművészeti Egyesület, Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete és a Sajómenti Népművészeti Egyesület. Az egyesületvezetők bemutatták „Példaértékű hagyományainkat” és az érdeklődőkkel megosztották tapasztalataikat. A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületét Szarvas Józsefné, Szécsényiné Alapi Ildikó és Török János képviselte.

  • Betlehemi Jászol kiállítás

Budapesten, a Szent István Bazilikában 2022. december 16-tól 2023. január 8-ig látogatható a Betlehemi Jászol kiállítás. Egyesületünk tagjának, Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének a Betlehemezés Vizsláson c. alkotása is látható. A 70×40 cm alapterületű kis házat, ami egy hajdani vizslási ház kicsinyített mása, Éva édesapja, Bocsi József készítette közel három évtizeddel ezelőtt.

  • Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza idén is megrendezte az Ünnepváró forgatag karácsonyi kézműves vásárát. A háromnapos rendezvényen volt adventi ringató, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, mese, gyerek és felnőtt táncház. Egyesületünkből Fiser Józsefné vett részt a rendezvényen.