• Bútorfestő alkotónapokat tartottunk Szügyben

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete szervezésében alkotónapokat tartottunk felnőttek részére a szügyi szlovák tájházban. A foglalkozásokat Sasvári János bútorfaragó-bútorfestő Népi Iparművész, a Népművészet Mestere és Záhorszki Mónika bútorfestő vezette.

A bútorfestés iránt érdeklődők hallhattak a hazai bútorfestés központjairól, történetéről, motívumkincséről.  A bútorfestéshez használható festékanyagokról, segédanyagokról, alapozó és díszítő technikákról.  Megismerkedhettek a palóc bútorfestés alapmotívumaival, kipróbálhatták azt a gyakorlatban. A gyakorlat során színmintákat, kompozíciókat készítettünk, majd fa használati tárgyakat díszítettünk festéssel. A virágozás lépéseit a mester útmutatása alapján készítettük el, a sajátos ecsetkezelés a gyakorlottabb érdeklődőket is kihívás elé állította. Lehetőség volt hozott tárgyak, kisebb bútorok díszítésére is az oktatók segítségével. Közösségben alkotni öröm, ezt a néhány nap alatt mi is megtapasztalhattuk!

  • Nemzetközi Kiskézműves Tábor

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szervezésében hatodik alkalommal valósult meg a Nemzetközi Kiskézműves Tábor Kozárdon és Várhosszúréten című rendezvény. A gyerekem megismerkedhettek a szövés, kákafonás, hímzés, kosárfonás, kötélverés technikáival. A kézműves foglalkozásokon túl sok-sok játék, tánc és énektanulás várta őket. A tábor megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia, Kozárd és Várhosszúrét települések önkormányzatai támogatták.  

Pályázati azonosító: 0190–NMA-22-P

https://www.facebook.com/100024109567923/videos/pcb.1216623709151270/1468325040263071

  • Szeder Fábián Életműdíj

2022. augusztus 6-án Ipolyszécsénykén /Szlovákia/ megtartott VII. PALÓC Világtalálkozón adták át a Szeder Fábián Életműdíjat. Ezen díjat azon palóc emberek kapják, akik sokat tesznek a palóc kultúra fennmaradásáért. Idén négyen részesültek ebben az elismerésben, közülük Sasvári János a Népművészet Mestere, egyesületünk oszlopos tagja is. Elismeréséhez szívből gratulálunk.

  • Mesterségek Ünnepe

A 36. Mesterségek Ünnepén egyesületünk a Tóth Árpád sétányon kapott helyet. A kiemelt témakörhöz kapcsolódva rendeztük be a  palóc Fás-szín műhelyünket Benko Pál bútorfestő kazettáival. A műhelyben Benko Pál és  Záhorszki Mónika bútorfestő tartottak bemutatót. A viszontagságos idő ellenére nagy volt az érdeklődés. Az egyesületet még Fiser Saci hímző népi iparművész, Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész és Deme Józsefné népi ékszerkészítő képviselte.

  • Népművészet Ifjú Mestere Díjat kapott Verebélyi Balázs

A Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehetett át Verebélyi Balázs népi hímző, szakoktató, a Pesti Vigadóban rendezett díszünnepségen 2022. augusztus 19-én. A Junior Prima-díjas hímző 12 évesen kezdett ismerkedni a hímzéssel. Mindig is Recsken élt, a hagyományok is ide kötik. Első oktatója nagymamája volt, de a helyi hímző közösség is nagy türelemmel és odaadással segítette fejlődését. 2007-ben találkozott mostani mesterével, Fiser Józsefné Népi Iparművésszel.

A vászonhímzések és a kalodás hímzések mintáit 2006 óta gyűjti. Több éve kutatja a XIX.- XX. századi recski hímzések hagyományait. Emellett folyamatosan készíti az újabb hímzéseket, amit a mai kor igényeinek megfelelően készít el.

Az elismeréshez szívből gratulálunk, további sikereket kívánunk!

  • Látogatóban Bocsi Évánál

Huszár Andrea szobrászművész járt Bocsi Éva babakészítő, Népművészet Mesterénél augusztus elején, aki két napon át nagy érdeklődéssel tanulmányozta a palóc népviseletet. Éva reméli, hogy a nála látott és hallott információkat nagy mértékben hasznosítani tudja a legújabb munkája során! 

A féketők különösen tetszettek neki, az 1935-ben készült aranycsipke féketőt fel is próbálta.