• Közgyűlés

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete május 28-án tartotta az éves közgyűlését. Megvitattuk az egyesület működését, szakmai munkáját, elfogadtuk a közhasznúsági beszámolót. Az egyesületünk tagsága 4 új fővel bővült.

  • Csipkecsodák csodacsipkék

Bánhorvátiban a Platthy kastály meghívására 2022.05.27.-én nyílt meg a „CSIPKECSODÁK CSODACSIPKÉK világhírű csipkék és helyi kézimunkák a Bánhorváti Platthy –kastélyban” című kiállítás. A kiállításon a Magyar Kézműves Remek címmel kitüntetett Devecsei Gáborné, Román Andrásné, Turós Istvánné csipkekészítő, és Tóthné Kőrösi Zsófia höveji csipkekészítő vett részt.

Az OIDFA Nemzetközi Vert és Varrott Csipkeszövetség díjazottjai Ferencz Klára, Regős Pálné és Turós Istvánné, valamint a környéken élő két csipkekészítő, Kovács Tibor és Neszádeliné Kállai Mária mutatta be munkáit. A helyi kézművesek, gobelinkészítők, csipkekészítők és újrahasznosítással foglalkozó textiles kiállítók munkáit láthattuk. A megnyitó alatt vert csipke bemutatót tartottak ketten a készítők közül.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületéből 2017-ben Torockói pártáival, 2018-ban a debreceni cívis viselet feldolgozásával, és 2019-ben fém csipkék a múltból (Palóc főkötő) című pályamunkáival nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat Devecsei Gáborné.

Turós Istvánné a Magyar Kézműves Remek díjat 2017-ben Czedly Mónikával közös pályamunkájával, Erzsébet királyné koronázási ruharekonstrukcióján végzett csipkemunkáért, 2018-ban Hunnia csipke medáljaival, és ezüst drótból vert liliomos nyakékéért kapott. 2021-ben Kamocsai Judit szövővel készített, kézzel szövött sióagárdi hímzésmintával díszített vert csipke bolerója Remekek Remeke díjat nyert. Az OIDFA pályázaton 2004-ben Prágában a legjobb garnitúra díját kapta az ékszer pályázaton. 2006-ban Athénban a Nobel díjas görög író versét kellett vert csipkébe átültetni. Itt harmadik és közönség díjat kapott. 2010-ben Kobéban a menyasszonyi ruha pályázaton harmadik díjas garnitúrája is megtekinthető a kiállításon a többi díjazott csipkék között 2022. július 24-ig.

A kiállításról készült video a kastély facebook oldalán tekinthető meg.

https://www.facebook.com/215551471947529/posts/2251893068313349/?app=fbl

  • Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szervezésében (Török János) a Muzsikás együttes rendhagyó énekórákat tartott Balassagyarmaton, három nevelési-oktatási intézményben. Köszönjük a Muzsikásnak, Sipos Misi barátunknak, hogy megvalósíthattuk régi álmunkat, vágyunkat.

https://www.facebook.com/1274696319293394/videos/3201057463499778

  • Palócföldi Táncháztalálkozó

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének képviseletében Bocsi Éva népi iparművész, a népművészet mestere, Magulya Miklósné csipkeverő, Pethő Andrásné népi iparművész, Törökné Petró Mária népi kézműves és Török János népi iparművész vett részt az I. Kárpát – medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál és VIII. Palócföldi Táncháztalálkozón. Köszönet a szervezőknek, Pethő Andrásné – Piroskának, Szabó Jánosnak, hogy biztosították a részvételi lehetőséget. Jó volt találkozni ismerősökkel, barátokkal, megosztani élményeinket, így az elmúlt két év zárt időszaka után. Nagyszerű kezdeményezésnek bizonyult, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége is felkarolta, elősegítette, hogy a tárgyalkotó népművészet is bekerült a programba.