Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesület eseményei

Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesület eseményei

  • 33. Mesterségek Ünnepe

2019. augusztus 17 – 20. között a 33.Mesterségek Ünnepén vettünk részt a Budavári Palota Oroszlános udvarában. Ezen a kiemelten jó helyen egyesületünket 4 fő képviselte (kosárfonó, gyöngyfűző, nemezes, viseletkészítő) és ismét színvonalas népművészeti tárgyakkal és bemutatózással színesítettük a rendezvényt.

Az Agrárminisztérium harmadik alkalommal rendezi meg a folkTREND „A hagyomány  a régi, a stílus új” elnevezésű divatbemutatóját. 23 tervező pályázati anyagát láthatták az érdeklődők. Az Oroszlános udvar színpadán azok közül az öltözetek közül mutatták be a legsikeresebbeket, amelyeket az agrártálca és a Hungarikum Bizottság felhívására készítettek a népművészek.

Szombati Klára ruhatervező, viseletkészítő is részt vett Cifra viselet elnevezésű öt darabból álló kollekciójával. A cifraszűrők világát idézte, jó példát mutatva arra, hogyan lehet egy már-már feledésbe merült technikát és motívumkincset öltözékeken alkalmazni. 

  • Csoóri Sándor Alap

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek köszönhetően lehetőségünk nyílott egyedi támogatási kérelem benyújtására Szeptember első felében kidolgoztuk a pályázati anyagot, melyet sikerült határidőben benyújtani. Képzésekre és egy látványműhely beszerzésére szeretnénk támogatást nyerni. Várjuk a Támogatáskezelő pozitív elbírálását, és hogy mielőbb elkezdhessük a pályázati célok megvalósítását.

  • XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

Külön öröm, hogy a Csoóri Alapból indított gyöngyfűző alapképzés folytatásaként két fiatal lány jelentkezett a pályázati felhívásra. Témaként a sárközi gyöngyfűzés egy-egy egyszerűbb darabját választották.

A Közép-magyarországi regionális döntő eredményhirdetésére Tárnokon szeptember 22-én került sor, ahol Jánosi Nóra és Nagy Réka III. helyezést értek el, ezzel továbbjutottak az országos megmérettetésre, melyre november hónapban kerül sor Debrecenben. Izgatottan várjuk a fejleményeket.

  • Szüreti felvonulás Szada

Már hagyomány, hogy Szadán a szüreti programot egyesületünk tagjai kézműves foglalkozásokkal színesítik. Szeptember 28-án, szombaton egyesületünkből kosárfonó és nemezes tartott foglalkozást. Szappantartó és többfunkciós virágdísz elkészítésére volt lehetőség, melyeknek nagyon nagy sikerült volt, megállás nélkül folyt a munka.