Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületének eseményei

Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületének eseményei

Csoóri Sándor Alapból megvalósuló képzések

  • 2019. január 27-én lezártuk a kosárfonó (oktató Nagy Andrea népi iparművész) és gyöngyfűző (oktató Simon Szeréna) alapképzésünket. Mindkét képzés 10 fős létszámmal indult és maximálisan jól teljesített mindenki, nagyon jó hangulatú és tartalmas napokat töltöttünk együtt. Hálás köszönet a tökéletes helyszínért az Erdőkertesi Faluház és Könyvtárnak. Nagyon nagy segítség volt ez a pályázati lehetőség, hogy minél többen részt vehessenek a képzéseken és az oktatók részére is, mind a beszerzések tekintetében, mind az oktatási tevékenységük gyakorlásában.  
  • Dr. Dulai Sándorné hímző, Népi iparművész vezetésével, a szadai tájházban még folyik az oktatás, a felső-Galga mente vidékével ismerkednek a résztvevők.
  • 2019. június 2-án az eddig elkészített hímzésekből Turán, a Bartók Béla Művelődési Házban kiállítás nyílott, ahol a csoport, mint Szadai Varróka Szakkör mutatkozott be.

Hagyományőrző Mesterségek kiállítása Csömörön a Petőfi Sándor Művelődési Házban

  • 2019. február 15-én – évi első közgyűlésünket követően – Csömörön került sor a kiállítás megnyitójára. Nagyon változatos és szemet gyönyörködtető anyag gyűlt össze, a megnyitó is nagyon szép volt, és sok kedves és méltató mondat került a Vendégkönyvbe. A kiállítás március 3-ig volt megtekinthető.

XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

  • Külön öröm, hogy a gyöngyfűző alapképzés folytatásaként két fiatal lány jelentkezett a pályázati felhívásra. Témaként a sárközi gyöngyfűzés egy-egy egyszerűbb darabját választották. Nyár folyamán elkészülnek a gyöngycsipkék és szeptemberben sor kerül a megmérettetésre. Arról majd később…

Komatál pályázat

  • Az egyesületből hímzők, kosárfonó, csipkekészítő, fazekas, összesen 8 fő nyújtott be pályázati anyagot. A hímzők munkáinak minden darabját a zsűri díjazásra méltatta vagy kiállításra került. Készült szadai, kartali, turai, bagi komakendő, ezek díjazásban részesültek, de volt szatmári és torockói komakendő is.

Természetfilm Fesztivál, Gödöllő

  • Május 24- 26-ig az egyesület szakmai partnerként szerepelt az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. Hímző, kosárfonó, fonó, gyöngyfűző bemutatókkal, foglalkozásokkal készültünk. Nagy volt az érdeklődés és külön szerencse, hogy a program egybeesett a gyereknappal, így az egész picik is láthatták és kipróbálhatták egy-egy szakma nehézségeit és szépségeit.