• 29. Kisjankó Bori Hímzőpályázat

Szeptember 28-ig látogatható Mezőkövesden a Matyó Múzeumban és a Városi Galériában a 29. Kisjankó Bori Hímzőpályázat anyagából rendezett kiállítás. A tárlaton közel 300 hímzéssel díszített lakástextilt és ruhadarabot, valamint kiegészítőket láthatunk, melyek szinte valamennyi tájegységünk hímzőkultúráját bemutatják, páratlan változatossággal és mesterfokon.

  • Matyóföldi Folklórfesztivál

A Matyó Népművészeti Egyesület kézművesei is bemutatkoztak a Matyóföldi Folklórfesztiválon. Hímző, szövő, játék készítő mesterink bemutatója mellett játszóházi foglalkozásokon lehetett kipróbálni a különböző kézműves technikákat. Mindezeken túl sokak számára érdekes, igazi különlegesség volt a szappanfőzés bemutatása.

  • 33. Mesterségek Ünnepe

A 33. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepén a Matyó Népművészeti Egyesület 2 helyszínen mutatkozott be. A Savoyai Teraszon a Matyó Örökség pavilonban- mint az UNESCO által is elismert kulturális örökség elem – a viselet készítés volt a fő szerepben. Ügyes kezű asszonyaink egyaránt bemutatták a kézi hímzés és a gépi varrás folyamatát, valamint igazi kuriózumként a menyasszonyi párta készítését is. Az autentikus népviselet mellett a BYME márka hímzéssel díszített ruhái is láthatók voltak. A Hunyadi Udvarban az egyesületi pavilonban a matyó hímzésé volt a fő szerep. A megújult környezetet gyönyörű hímzés minta rajza adta a háttérben. A látogatók megcsodálhatták és látványos installáción kipróbálhatták a hímzés „nem is olyan könnyű” tudományát. Mestereink eredeti matyó viseletbe öltözve adtak választ a számtalan kérdésre, a kánikulát ellensúlyozta a rengeteg elismerés és dicséret.