Magyar Gyöngy Egyesület programjai, rendezvényei az elmúlt időszakban

2022.augusztus 2.

Kaláris-készítő foglalkozás a Fehér István Művelődési Házban Tápióbicskén

A Magyar Gyöngy Egyesület és a Kikelet gyöngyfűző klub közös szervezésében Nyitott Műhely címmel gyöngyfűző foglalkozást tartottunk 2022. június 29-én, kedden Tápióbicskén a Fehér István Művelődési Házban. A foglalkozáson Nagy Gyöngyi és Neczné Vajna Zsuzsanna, népi iparművészek segítségével gyöngyszalagot fűztek a Tápió-vidék településeiről érkező gyerekek. A program a Csoóri Sándor Alap által támogatott Megújulás a Magyar Gyöngy Egyesületben című pályázat keretében valósult meg.

2022. augusztus 13.

Családi nap Farmoson

Hétvégén Farmoson jártunk, a Tápió Natúrpark „Aktív családi nap” rendezvényén. Gyöngyfűző foglalkozással, mesterségbemutatóval vártunk kicsiket és nagyokat.

2022. augusztus 19- 21.

Mesterségek Ünnepe a budai Várnegyedben

A három napos rendezvényen öt gyöngyfűző népi iparművész mutatkozott be alkotásaival az egyesület pavilonjában.

Emellett számos különféle gyöngyfűző technikát mutattunk be a látogatóknak: gyöngyszövés, gyöngyhímzés, kalotaszegi hálós technika, valamint sárközi és román ékszerek készítésébe is bepillanthattak a látogatók.

2022. október 8.

A népiékszer- készítés jövője 2.0

A Magyar Gyöngy Egyesület második alkalommal megrendezett konferenciáján, melynek a Hagyományok Háza adott helyet, közel nyolcvan érdeklődő jelenlétében érdekes előadások mutatták be a népiékszer- készítés jelenét és jövőjét.

A délelőtt folyamán Dr. Nagy Janka Teodóra – tanszékvezető egyetemi tanár (PTE KPVK, Szekszárd) A gyöngy útja Jablonectől a Sárközig című előadásában a tájegység hagyományait, jellegzetességeit foglalta össze, különösen a női társadalom identitás igényét kiemelve. Bemutatta a jabloneci cseh gyöngyök fejlődésének útját kialakulásától napjainkig.

Dr. Nemesházi Valéria – gyöngyfűző és gyöngykötő népi iparművész Művészet és/vagy mesterség. Úri? Polgári? Népi? című előadásában arra kereste a választ, hogy valójában művészet- e a népi ékszerkészítés.

Kiss Gabriella – gyöngyfűző népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere Él-e még a népművészet Kalotaszegen? című előadása a mai Kalotaszeg hétköznapjait mutatta meg a hallgatóknak.

Kovácsné Balogh Gabriella – népviselet kiegészítő népi iparművész a kiskomáromi gyöngyös necc elkészítésének rejtelmeibe kalauzolta el a jelenlévőket.

Az ebédszünetben a résztvevők alkotásaiból érdekes kiállítást állítottunk össze.

Délután műhelyfoglalkozások keretében négy különböző gyöngyfűző technikába kóstolhattak bele a rendezvényen résztvevők.

Farkasné Jeszenszky Anita – gyöngyfűző, Kézműves Remek – díjas ékszerkészítő népi iparművész irányításával kalotaszegi mellénydísz gyöngyös tulipánját lehetett elkészíteni bojtos fülbevaló formájában.

Kiss Gabriella – gyöngyfűző népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere a kalotaszegi minták tervezésének lehetőségeit mutatta be.

Kusnyárné Deák Zsófia – gyöngyfűző népi iparművész tűszövés technikával medál fűzését tanította, végül Nagy Gyöngyi – gyöngyfűző, Gránátalma- és Király Zsiga-díjas népi iparművész a kalotaszegi gyöngyszalagok mintatervezésének lehetőségeit és fűzésének technikáját mutattatta be a hallgatóságnak.

A rendezvény zárásaként a látogatók az egyesület tagjai által készített apró ajándékokkal, és rengeteg élménnyel búcsúztak a Hagyományok Házából.

2022. november 26.

Gyöngyszemek a Tápió mentén

A Magyar Gyöngy Egyesület és a tápióbicskei Kikelet Gyöngyfűző Klub nagy szeretettel hívta a népművészet- és néptánckedvelőket 2022. november 26-án, szombaton a Gyöngyszemek a Tápió mentén című rendezvényére Tápióbicskére, a Fehér István Művelődési Házba.

Délelőtt 10 órától műhelyfoglalkozásokat szerveztünk. Vendégeink és egyesületi tagjaink sárközi ihletésű ünnepi gyöngygallért készíthettek Péter Szidónia népi iparművésszel, kalárist készíthettek Neczné Vajna Zsuzsanna népi iparművésszel. Palya Nikoletta és Stamm Réka, a Kikelet Gyöngyfűző Klub tagjai gyöngyös játszóházat tartottak az odalátogató gyerekeknek.

14 órától viseletbemutatókat tartottunk:

Tápiószecső viseletét Walter János, Tápióság viseletét Hegyi Józsefné, Kóka viseletét Laczkó Tibor, Tápióbicske rekonstruált viseletét Csizmadiáné Juhász Zsuzsanna mutatta be.

Népdalcsokrot énekelt Horváth Éva Sára népdalénekes és Horváthné Szolovjov Zsuzsa a Tápióbicskei Harmónia Kórus vezetője. A napot a Nagykátai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tápiószentmártoni Tagintézménye diákjainak műsorával zártuk. Tóth Abigél furulyázott és felléptek a néptánc tagozat tanulói.

A program a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2021-0116 számú, Hagyomány és megújulás a Magyar Gyöngy Egyesületben című pályázat keretein belül valósult meg.