• A népiékszer-készítés jövője

2021. június 25-én a Magyar Gyöngy Egyesület és a Hagyományok Háza „A népiékszer-készítés jövője” címmel szakmai napot szervezett.

Hatalmas érdeklődés mellett, közel 80 fő részvételével valósult meg a program, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a gyöngyfűzők igazi közösség.

Először Péter Szidónia, a Hagyományok Háza Kézműves Osztályának osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket.

A délelőtti előadások során hallhattunk az aranymetszés szabályáról, Boldizsár Gizellától, Csákányi Zoltán beszélt arról, hogy 2013-ban került kiadásra a Népi Iparművészeti Alkotások Minősítésének Megújult Szempontrendszere, mely a mai napig útmutató a gyöngyékszerek zsűriztetésében is.

Fehér Annától a különböző technikákról hallhattunk, és a világ különböző tájairól láttunk szép gyöngyös tárgyakat.

Az ebédidő után egymás alkotásaiban gyönyörködhettünk.

A délutáni beszélgetés Zánki-Tóth Enikő vitaindító előadásával kezdődött.

Decsi-Kiss Mária előadásában elhangzott, hogy milyen elvek mellett szabad, lehet a népiékszerek megújításával foglalkozni, van-e az újításnak szabálya, határa, és hogyan lehet a megújított ékszereket a mai viseletkultúrába beilleszteni.

Nagy Gyöngyi az újításról, tárgymásolásról, illetve utánzásról beszélt.

Kiss Gabriella feltette a hallgatóságnak a kérdést: Miként tekintünk a gyöngyfűzésre? Hogyan határoznánk meg magukat? Hobbialkotók vagyunk, esetleg ez a szakmánk vagy művészetként tekintünk tevékenységünkre?

Szó esett még többek között arról, milyen az alkotói válságban lévő népi iparművész élete, merre tart a megújulás, milyen módon lehet képződni a szakmában, kinek a feladata, felelőssége a jövő lehetőségeinek előrevetítése.

A résztvevők sok kérdésre választ kaptak, ám több kérdés megválaszolatlan maradt, ezért megegyeztünk abban, hogy ennek a napnak legyen folytatása.

Szakmai napunk a Csoóri Sándor Programban meghirdetettA tárgyalkotó népművészeti közösségek szakmai tevékenységeinek támogatása, a tudásátadás elősegítése, a közösségek megerősítése” című pályázati kiírásra benyújtott,  Megújulás a Magyar Gyöngy Egyesületben című pályázat keretein belül valósult meg.