• A höveji csipke hungarikum lett

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – jelentette be 2023. április 18-i sajtótájékoztatóján Budapesten Nagy István agrárminiszter.

„Népművészetünk ezen újabb réteghez tartozó rábaközi fehér hímzések közül sajátos vonásaival emelkedik ki a höveji hímzés. A hagyomány szerint egy helybeli leány, Horváth Borbála honosította meg a faluban, az 1860-as években. A höveji hímzés öltés elemei a lukhímzés, a láncöltéssor, és a huroköltés. Mintakincse leveles ágakból, rozettákból áll, amelyek néha szabad kompozíciójú bokordíszítményt, csokrot képeznek. A höveji csipke különlegessége és egyedisége megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl. A magyarságra jellemző világszerte számon tartott szépségével és hírével országunk elismertségét növeli. Egyediségével, különlegességével a magyarság csúcsteljesítménye, amely méltán jogosult mindennemű elismerésre, megőrzésre és védelemre.” (http://www.hungarikum.hu/hu/h%C3%B6veji-csipke)

A technika egyik legkiemelkedőbb mai ismerője és alkotója Véghné Lőrincz Ágnes, aki már az anyatejjel magába szívta szülőfalujának csipketechnikáját, és minden alkalmat megragad, hogy mérhetetlen türelemmel kedvességgel adja tovább tudását másoknak. Ezúton is köszönjük a munkáját, és további sok erőt és kitartás kívánunk az alkotáshoz, és az oktatáshoz is.

 • Csoóri Sándor Alap

Az Egyesület feladatai között szerepel a tudásátadás és ismeretterjesztés. A Magyarországon fellelhető csipkefajtákat általában nem ismerik. Ezért a Csoóri Sándor Alap segítségével a fiatalok körében szerettük volna bemutatni, hogy az általuk talán már ismert népviseleteken vannak csipkék is, amik a viseleti darab és a tájegység jellegzetességét hordozzák, így az öltözék elválaszthatatlan részét képezik. Célcsoportunk a 8-14 éves korosztály volt. Gyakran a magyarországi népművészettel foglalkozók körében sem ismert, hogy mennyire változatos technikákkal készítettek, illetve készítenek csipkét. Bemutatjuk az érdeklődő fiataloknak ezen csipkék elkészítési módját, használatának helyét a viseleten, lakástextileken és a mai felhasználási lehetőségeket is, illetve azt, hogy az országnak mely tájékára mely csipkefajták és csipkekészítési módok jellemzőek.

Az általános iskolások még nagyon fogékonyak az új dolgok megismerésére, és még idejük is van a tanulás mellett ezek gyakorlására. Az idősebb korosztályt már sokkal nehezebb bevonni a kézművességbe, jóllehet a kézműves foglalkozások segítik leginkább a gyermekek kreativitásának fejlődését. Ezen belül a csipkekészítés a logikát is fejleszti a folyamatok egymásra épülésének megértésével.

A programban az alábbi iskolákat volt lehetőségünk bevonni:

 • március16-17. Piliscséven a Kálmánfi Béla Művelődési Házban összesen 2 osztály.
 • március 31. Budapesten a XII. kerületben a Pannónia Sacra Katolikus Általánnos Iskolában 1 osztály.
 • április 20. Budapesten a X. kerületben a KMASZC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskolában 2 osztály.
 • április 28. Budapesten a XVI. kerületben a Centenáriumi Általános Iskolában 5 osztály.
 • május 9. Budaörsön a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában 2 osztály.
 • május 16. Budakalászon a Patakpart Iskolában 2 osztály.
 • május 19. Gyömörén a Háry László Általános Iskolában 1 osztály.
 • május 26. Budapesten az Óbudai Árpád Gimnáziumban 1 osztály.
 • június 2. Kesztölcön a Kincses József Általános Iskolában 1 osztály.
 • június 9. Budaörsön a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában 2 osztály.

 

 •  Kézműves Szívvel Mesteremberek találkozója

Április 15-én Nyitrán jártunk a Kézműves Szívvel Mesteremberek találkozóján. Az alkalom az egyesületeink között fennálló igen régóta tartó kapcsolatnak köszönhetően jött létre. A találkozáson, baráti beszélgetéseken túl a közös alkotásé volt a főszerep.

 • Közgyűlés

Egyesületünk 2023. április 29-án, szombaton 10 órai kezdettel tartotta tavaszi közgyűlését.

A következő napirendi pontjaink voltak:

 1. Elnöki beszámoló a 2022. évi tevékenységről
 2. Vezetőségi tagok beszámolója
 3. 2022. évi közhasznú beszámoló
 4. 2023. évi költségvetés tervezet
 5. 2023. év program ismertetése
  • szakmai bizottsági jelöléssek
  • Mencshelyi találkozó 2023.május 6.
  • XXXV. Magyar Csipkehét / Tállya (2023.július 3-8-ig)
  • OIDFA kongresszus
  • Mesterségek Ünnepe / kiemelt téma: Befordultam a konyhába
  • 25. Ifjú Csipkés tábor / Terény (2023.július 30-augusztus 05.)
  • Csipkekészítők X. Nemzetközi konferencia, találkozó, Nagykálló (2023.október 6-8
  • Őszi közgyűlés
 6. Egyebek
 • Pécselyi találkozó

2023. május 6-án a Balaton felvidéken gyönyörű környezetben, Pécselyen a Csipkeház Műhelygaléria meghívására ismerkedtünk meg a csipkéjükkel, melynek jellegzetessége az ISÓ rózsa. Jó hangulatú közös munkával telt a nap.

 • Országos Ifjúsági Csipketábor

2023-ban már 20. alkalommal kerül megrendezésre

Szervező: Magyar Csipkekészítők Egyesülete

www.mcske.hu

Időpont: 2023. július 30. vasárnap déltől – augusztus 5. szombat délig

Helyszín: Terény, Hunnia Csipkemúzeum, www.csipkemuzeum.hu

Arany János utca 70.

Várjuk azoknak a 8 és 25 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a csipkekészítés iránt. A táborban mindenkivel személyre szabottan, tudásszintjének megfelelően foglalkozunk, tehát nem akadály, ha még soha nem készítettél csipkét és ha semmilyen eszközöd sincs. A hét során minden kelléket biztosítunk a számodra, hogy kipróbálhasd magad. Ha pedig már tanultál valamilyen csipkekészítési technikát, olyan feladatokat adunk, melyek kihívást jelentenek számodra és tudásodban egy szinttel feljebb léphetsz.

Szállás a múzeumtól 100 méterre, 2-3 ágyas szobákban lesz.

www.ardaivendeghaz.hu

A táborban ötszöri (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora) étkezést biztosítunk.

Első étkezés július 30. ebéd, az utolsó augusztus 5. tízórai.

 Az egyhetes tábor várható költsége 80.000,- Ft mely egyedül az útiköltséget nem tartalmazza és 2 részletben is kifizethető. Az első részletet (40 000,- Ft) jelentkezéskor kell a Magyar Csipkekészítők Egyesülete 11740009-20024846-00000000 számlaszámára befizetni, a második részletet a táborba érkezéskor.

Érdeklődni lehet :

Fáy Judit táborvezető
Telefonszám: 06/20-519-0927
E-mail cím: hunniacsipkemuzeum@csipkemuzeum.hu

Vonsik Zsuzsa táborvezető
Telefonszám: 06/30-381-7675
E-mail cím: vonsikzsuzsa@gmail.com

 • Nemzetközi Csipketalálkozó, Nagykálló

Egyesületünk a Nagykállói Népművészeti Egyesülettel és Nagykálló Város Önkormányzatával közösen pályázatot hirdet Magyarországon élő és az ország határain túli csipkekészítő egyének, szakkörök, csoportok, közösségek számára.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

1.) Napernyő (felnőtt kategória)

2.) Legyező (felnőtt kategória)

A napernyő és legyező lehet csipkével díszített, vagy egészében az. Természetes alapanyag használata ajánlott. Bármilyen csipketechnika megengedett. Színe, mérete, alakja tetszés szerinti lehet. A csipkét tartó váz nem lehet műanyag. Az elkészült alkotás használható legyen.

3.) Öltözetünk dísze a csipkés gomb (felnőtt kategória)

Csak textilián lévő gombról van szó, mely díszít, vagy funkciója van. Nem lehet öltözetkiegészítőn lévő gomb. (táska, cipő, ékszer, stb) A gomb belső hordozó anyaga (amit a gomb behúzáskor alkalmaznak, bármilyen lehet: fa, fém, műanyag, stb,), de a gomb külsején a textil, a csipke természetes anyag legyen. A gomb mérete, színe nincs megkötve.

4.) Most ezt szeretem csipkézni (ifjúsági kategória, 15 év alatt)

A csipke anyaga csak természetes alapanyagból lehet. Legnagyobb mérete A/4-es téglalapban elférjen, nem lehet kisebb 5-8cm-nél. Készülhet bármilyen csipke technikával. Színe, formája is szabadon választható.

A kiállítás megnyitó és díjátadás a X. Nemzetközi Csipketalálkozó nyitó rendezvénye.

Ideje: 2023. október 6. 17 óra

Helye: Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium, Nagykálló Korányi Frigyes út 27.

A részletes pályázati kiírást a Nagykállói Népművészeti Egyesület facebook-oldalán olvashatják, ahol a pályázati adatlap is elérhető, illetve további információ Félegyházi Józsefné, Anikótól kérhető telefonon vagy e-mailen (tel: 42 263 161 vagy 20 985 1150; e-mail: felegyhazine@gmail.com).

 • Egyesületünk tagjainak médiamegjelenései

Nemes Viola: Csipkejóga A Mi Erdőnk 23/02

 • Fájó szívvel búcsúzunk…

… Dukát Judit társunktól, akinek szívéhez legközelebb talán a gyöngy állt, de Egyesületünknek is mindig aktív és hihetetlenül kreatív tagja volt.

… Lakatosné Fenes Márta társunktól is, aki szintén aktív, sőt még felügyelő bizottsági feladatot is vállaló tagja volt Egyesületünknek.

Nyugodjanak békében!