• Pedagógus Expó 2022

2022. november 5-én, szombaton tartották az idei Pedagógus Expót Budapesten. A helyszín újból a Kongresszusi Központ volt. Magyarország legnagyobb pedagógus szakmai rendezvénye évről-évre sok látogatót vonz. A változatos előadások, bemutatók mellett 2022-ben több mint 60 kiállító jelent meg a rendezvényen. Egyesületünk a MintaKINCStár programmal és kiadványival már 4. alkalommal vett részt ezen az eseményen népszerűsítve a népművészetet, s annak oktatásba való bekerülését! Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen érdeklődnek ez iránt, és sok a visszatérő pedagógus, aki már beépíti az oktatásba.

 • Zsűrizések

Csoportos Népi iparművészeti és Iparművészeti zsűrizést szerveztünk a Közép-dunántúli Régió alkotóinak novemberben.

A/ 2022. november 10. A népi iparművészeti zsűrizést a Hagyományok Háza által felkért elméleti és gyakorlati szakemberek végezték az alábbi kategóriákban: hímzés, szövés, népi ékszer, hímes tojás, játék.

17 alkotó 74 db munkáját értékelték.

Hagyományos Mester Remek minősítést 2 alkotás,

Hagyományos Míves Termék minősítést 6 alkotás,

Modern Mester Remek minősítést 14 alkotás,

Modern Míves Termék minősítést 25 alkotás,

Ajándéktárgy minősítést 3 alkotás ért el.

6 alkotó 12 db munkáját a Hagyományok Házában zsűrizték, az alábbi ágakban: fafaragás, gyékénymunka, kosárfonás, népi hangszer, nemez. Ennek eredményét még nem tudjuk.

B/ 2022. november 16-án iparművészeti termékek csoportos termékminősítőt szerveztük. A zsűrizést az OMSZI Nonprofit Kft. által felkért szakemberek végezték, akik magas színvonalúnak nevezték a beérkezett anyagot. Gratulálunk az alkotóknak!

Termékminősítés kategóriák:

TM-A: Egyedi jellegű színvonalas iparművészeti kézműves termék,

TM-B: Igényesen kivitelezett iparművészeti kézműves termék,

TM-C: Egyedi, színvonalas képzőművészeti alkotás,

TM-D: Nívós, közösségi érdekeket támogató ajándéktárgy,

TM-E: Igényesen kivitelezett képzőművészeti alkotás.

18 alkotó 66 alkotása az alábbi minősítést kapta:

TM-A – 11 alkotás

TM-B – 24 alkotás

TM-D – 13 alkotás

 • Akkreditált képzések vizsgái

November 18-án vizsgákkal zárultak az NMI és a Hagyományok Háza együttműködésében szervezett képzések egyesületünk alkotóházában a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban. Négy szakmai képzés folyt nálunk 2022. augusztus végétől, november közepéig.

 1. Népi ékszerkészítő tanfolyam (VI/ 749-3/ 2021 KOZMUVFO számú 60 órás)

Nagy Gyöngyi – oktató

A megjelent vizsgázók száma: 11 fő

Jegyzőkönyvi dicséretben részesült: Buzásy Erzsébet Zsóka, Jánosik Edit, Komendó

Gabriella, Szücs Orsolya

 1. Kosárfonó tanfolyam (VI/2613-2/2021/KOZMUVFO számú 60 órás)

Takács Judit– oktató

A megjelent vizsgázók száma: 11 fő

Jegyzőkönyvi dicséretben részesült: Németh Andrea, Bertalan Edit, Judák Ambrus

 1. Mézeskalács-készítő tanfolyam (VI/751-3/2021/KOZMUVFO számú 30 órás)

Seregély Mirtill, Milner Andrea – oktatók

A megjelent vizsgázók száma: 11 fő

Jegyzőkönyvi dicséretben részesült: Kissevich-Takács Orsolya Ágota, Tölgyesiné Mischl Éva, Baki

Ferencné

 1. Tojásfestő tanfolyam (VI/ 2616-3/ 2021 / KOZMUVFO számú 30 órás)

Jókainé Gombosi Beatrix– oktató

A megjelent vizsgázók száma: 11 fő

Jegyzőkönyvi dicséretben részesül: Kissevich-Takács Orsolya Ágota, Tölgyesiné Mischl Éva

A vizsgázók magas szintű felkészülésükről tettek tanúbizonyságot. Mindegyik csoportnál felmerült a folytatás igénye. Többen közülük jelentkeztek felvételre az egyesülethez, s a megszerzett tudást szeretné kamatoztatni. Gratulálunk a sikeres vizsgákhoz!

 • 40 éves a NESZ

Születésnapi programra voltunk hivatalosak november 19-én a Mezőgazdasági Múzeumba.

A NESZ megalakulásának 40. évfordulóját ünnepeltük. Büszkék vagyunk arra, hogy Székesfehérváron alakult meg 40 évvel ezelőtt a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Büszkék vagyunk azokra a köztünk élő és még alkotó népművészekre, akik részt vettek ebben az úttörő munkában 1982-ben, s akik tagjai vagy pártolói egyesületünknek (Cz. Tóth Hajnalka hímző, Kovács György faesztergályos, Láng György fafaragó). Egyesületünk az idén 15 éves, s kiemelt tevékenysége a népművészet népszerűsítése, a ma generációjának bevonása ebbe a kultúrába. Igyekszünk tanulni az elődöktől, s átörökíteni az e témában felhalmozott tudást.

A változatos program és a köszöntések mellett lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre az egyesületek asztalainál. Egyesületünk fejér megyei finom vendégváró falat mellet jó szóval is várta a hozzánk érkezőket.

 • Családi játszóházi programjaink

November és december hónapokban is számos játszóházi foglalkozást vezettünk nagy sikerrel.

Kiemeltek:

 1. Márton napi népi kézműves foglalkozások – Mór
 2. „Rád hagyományozom” foglalkozás – Alap
 3. Advent a Várkert Bazárban (minden adventi vasárnap) – Budapest
 4. Mesés karácsonyi foglalkozások – Székesfehérvár
 • Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt! kiállítás

2022. november 30-án nyitottuk meg a Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt! című hagyományos Adventi kiállításunkat a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban.

A kiállításon a novemberi zsűrizéseken minősítést kapott tárgyakat állítjuk ki évről-évre, népszerűsítve az alkotók munkáit a nagyközönség számára. Kiemelt küldetésünk, hogy az alkotókat összekössük a társadalom minél szélesebb rétegével, a leendő vásárlókkal.

Idén is szép anyaggal várjuk a látogatókat. Többek között festett játékkocka, hímzések, festett tojások, szőttesek, ékszerek, bőr/gyékény tárgyak, bőrtáskák, kerámiák, faragott és esztergált fatárgyak, vert csipke, hangszerek: citera, furulya, mintaKINCStár játékok, asztali lámpák, kitűzők stb. kerültek a vitrinekbe és a falakra. Az idén is úgy rendeztük be a kiállítóteret, hogy az üvegablakokon keresztül folyamatosan megtekinthető legyen a kiállítás akkor is, ha az épület éppen nincs nyitva.

Szeretettel várunk minden látogatót 2023. január közepéig. Aki a kiállítást az épületben is meg szeretné tekinteni, kérjük jelentkezzen be a 30 2046454 es telefonszámon.

A kiállítás kísérő programjaként hallgathatták meg az érdeklődők Varró János népzenész előadását a Bölcsőcske a fehérvári népszokások között címmel. Az előadást a vetített és hangszeres bemutatók színesítették.