Szeptemberi és októberi programjaink

 • Szeptember hónaban lezajlott a Hagyományok Háza és a NMI közös programjában megvalósuló kosárfonó tanfolyam. Takács Judit kosárfonó szakoktató nagy türelemmel és hozzáértéssel vezette be a résztvevőket a kosárfonás rejtelmeibe. Készültek kisebb nagyobb tárgyak, a tálcáktól a kosarakig. Vizsgázni november 18-án fognak a hallgatók.
 • Szeptember 10-én vendégeskedtünk a XI. Sárosdi Kézműves Találkozón. MintaKINCStár játékok bemutatójával készültünk. A kicsik és nagyok kipróbálhatták Sevella Zsuzsa játékait. Köszönjük a meghívást!
 • Szeptember 11-én tartották az I. Jenői Hagyományőrző Napot. Örömmel tettünk eleget a szervező Bálint József faszobrász meghívásának, hogy mi is mutatkozzunk be a rendezvényen. MintaKINCStár játékok bemutatásával és alkotó foglalkozásokkal készültünk. Sevella Zsuzsanna által tervezett játékok kipróbálása mellett az érdeklődők készíthettek velünk karkötőt, ajándékkísérő kártyát, virágos hajba való fonatot és festett mézeskalácsot. Gratulálunk a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Jenői Asszonykórusnak, akik a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség Serleg elismerésében részesültek.
 • Szeptember 14-én 17 órakor nyílt meg a Mesterek és inasok című kiállítás a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban.

Mester: Józsa Szaka Kata nemezkészítő iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Inasok: Maár Csenge, Sebők-Dömös Borbála

A kiállítás megnyitója után 17.30-18.30 nemezelésre vártunk mindenkit.

A kiállítás a Csoóri Sándor Alap Tárgyalkotó pályázatának keretében megvalósult anyag bemutatása.

 • Szeptember 24-én egész napos programon vettünk részt Csepelen. MintaKINCStár játszóházat tartottunk a Csepeli Hungarikum Fesztiválon.
 • Folytatódik az együttműködésünk a Várkert Bazárral, őszindító játszóházra vártak minket szeptember 25-én. A programot az őszi jeles napokhoz igazítottuk.
 • Szeptember 30-án kezdődött az Értékek és értékőrzés ismeretterjesztő Szabadegyetem őszi/téli sorozata. Gaal György népmeséi, avagy mit tudunk az első magyar népmesegyűjtőről címmel Havay Viktória népdalénekes, etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere előadását hallgathatták meg az érdeklődők.
 • Október 1-jén több rendezvényen is részt vett egyesületünk:

-Böndörödőn jártunk

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár évente rendezi meg őszköszöntő programját. Az idei Böndörödőn a színpadi programok és népi fajátszótér, kiállítás mellett két játszóház várta a kicsiket és nagyoknak. A Piros lábas népi magok válogatásával, ajándéküveg és zuzogó készítésével várta a gyerekeket. A M-ART kézműveseivel kötelet verhettek, karkötőt fonhattak, gyöngyöt fűzhettek és az ősz hangulatát idéző tököt varrhattak textilből, aki ügyesen osztotta be az idejét még madárkát is tudott hímezni.

-Teríts-meríts Fesztivál

Október 1-jén köszöntötték Gárdony város szépkorú lakosait az Őszi Teríts-meríts fesztiválon a polgármesteri hivatal előtti téren. Az időjárás szerencsére megengedte, hogy a igazi többgenerációs szabadtéri program, családi nap megvalósulhasson meg. Főzőversennyel, termelői és kézműves kirakodóvásárral, M-ART játszóházzal, könyvvásárral, utcabállal készültek a szervezők.

-Október 1-én egyesületünk vendégségben járt Sárkeresztúron, a kettes fogathajtó versenyen. Gyermekfoglalkozásokkal vártuk azokat a látogatókat, akik szerettek volna kicsit megpihenni a verseny forgatagában.

 • Vándorló gyermekjátszó programok Fejér megyében, október 2-án, 8-án és 16-án.

Három településen Csókakőn, Sárszentmihályon és Nádasdladányban ismerkedhettek meg a kicsik és nagyok a népi hangszerekkel, táncolhattak, körjátékokat játszhattak, s a mozgásos program után kézművesedhettek.  A program közreműködői Szilvási-Grund Helga, a Barátok Zenekar és a M-ART foglalkozásvezetői voltak.

 • Október 5-én, Ráckeresztúron élőszavas mesemondással összekapcsolt kézműves foglalkozásokat tartottunk. a 2 és 4 osztályosoknak. A szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack mesét hallgatták meg a gyereket. A mesénk témaválasztása kapcsolódott kézműves foglalkozásokhoz.
 • Október 7-én a dinnyési óvodásoknak tartottunk kézműves programot a Templomkert Hagyományőrző Központban a Mihály – napi állatbehajtás program részeként.
 • Október 8-9-én elkezdődött a Hagyományok Házától átvett 60 órás nemezkészítő tanfolyam. Lelkes csapatunk Sajtos Szilvia Nemezkészítő Népi Iparművész vezetésével az első hétvégén, különböző technikákkal és méretben labdákat és nemezlapokat készített. Ezek felhasználásával készítettünk babácskát, tündért.
 • A már szeptemberben elkezdődött, októberben folytatódott és már be is fejeződött   Mézeskalács-készítő tanfolyam szintén a Hagyományok Háza és az NMI  közös együttműködése révén jött létre. A tanfolyam oktatói: Milner Angéla és  Seregély Mirtill mézeskalács-készítő volt. A résztvevők október 19-től már a tojásfestés rejtelmeivel ismerkednek. A foglalkozásokat Jókainé Gombosi Beáta tojásfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere tartja.

Október közepén indult a harmadik képzés. A népi ékszerkészítő kurzus, melyet Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész tartja.

A képzések vizsganapja november 18-a.

 • Október 18-án történelmi játszóházat tartottunk a Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére.
 • Október 20-án nyílt meg az Alkotni Jó! – tábori emlékeink c. kiállítás. A 2022-ben szervezett Bútorfestő tábor alkotóinak munkáiból. A kiállítás Ament Éva bútorfestő, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Cz. Budai Katalin bútorfestő, a tábor szakmai vezetője. Közreműködött a dinnyési Iglice Népdalkör.

A kiállítást Gaál János bútorfestő a Magyarországi festett mennyezetkazetták című előadása vezette be.

 • Október 21-én Móron, a Lamberg pincében elkezdődtek a tematikus foglalkozások a szőlőtermesztésről, borászatról, a szőlészethez kapcsolódó jeles napokról. A népművészetben található szőlős ábrázolásokkal, népszokásokkal is megismerkedhetnek a gyerekek a program alatt. A tematikus órák az óvodásoktól a középiskolásokig szólnak.
 • Október 28-án 17 órakor az Értékek és értékőrzés ismeretterjesztő Szabadegyetem következő előadását hallgathatták az érdeklődők. Négyesi Tímea csuhé-, gyékény és szalmatárgy-készítő, székkötő, MMA ösztöndíjas előadásának témája – Egy kihalóban lévő mesterség, a székkötő mesterség múltja, jelene és jövője.