• Hagyományok Háza Hálózati Találkozója

2022. április 27-28-án zajlott a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban a Hagyományok Háza Hálózati Találkozója. Egyesületünk házigazdaként 21 szervezet több mint 50 képviselőjét köszöntötte a programon.

A szerdai nap délelőttjén a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója Szeldacsek Emília tartott tájékoztatót az intézet programjairól és kapcsolódásairól a népművészethez, így a Hagyományok Házához. Sándor Ildikó a Hagyományok Háza Tárvezetője az NM által elindított Aszakkör képzési lehetőségeiről, feladatairól tájékoztatta a résztvevőket. Tóth János röviden összefoglalta a Hagyományok Háza hálózati törekvéseit, terveit s ezek anyagi fedezetének kérdéseit.

A délutáni programot vitaszínházzal indítottuk, majd az új szervezetek bemutatkozására került sor, mindannyian egy-egy posztert készítettek és ennek segítségével 10 percük volt a bemutatkozásra.

Mi, házigazdaként körbe vezettük vendégeinket a Hagyományőrző Központ Parkjában, majd az egyesület tevékenységének fő épületében megtekintettük két kiállítást. Az Iharos Egyesület Régi ritka mesterségek konferenciájához kapcsolódó „Árnyalatok” című kiállításon Páll Etelka szövő és növényi festő és Kozma Ilona kosárfonó alkotásait láthattuk. Az „Örökség- Kékség” című kiállításon Mundrusz Anett viseletkészítő és a Magyar Faesztergályos Egyesület alkotói munkáival ismerkedhetek meg vendégeink.

A kiállítások megtekintése után alkotó tevékenységgel, mesterség-bemutatóval vártunk mindenkit. Köpf Jenő a faesztergálásról mesélt és be is mutatott néhány fogást, a bátrabbak ki is próbálhatták az esztergálást. A fiús program mellett lányos programmal is készültünk. Kapovits Réka vezetésével emlékfüzetet készíthettek díszes csomagolópapírokat használva a vállalkozó kedvűek.

Az estét borkóstolóval, táncházzal zártuk. A másnapi program a során csoportos munka folyt a területi feladatellátás kérdéseiről Kovács Norbert, Cimbi és Kolozsvári István felvezetője után.

 • Régi Ritka Mesterségek IV. Országos Találkozója

Nálunk, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban vendégeskedett Régi Ritka Mesterségek IV. Országos Találkozója 2022. április 29-én, majd 30-án az agárdi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztiválon.

Szakmai előadások, ritka mesterségek bemutatkozásai, kiállítás, mesterség-bemutatók, játszóház volt a kínálatban.

 • Gyermekprogramok

1.Kálozon vendégeskedtünk

Gyermekfoglalkozással vettünk rész 2022. május 7-én a Kálozon, egy  Motoros Találkozón.

Mesterségkóstoló foglalkozásainkon a gyerekek mézeskalácsot pingálhattak, könyvjelzőt hímezhettek, karkötőt készíthettek különféle fonásokkal.

 1. Kézműves gyermekfoglalkozás Dinnyésen
 2. május 20-án kézműves foglalkozáson vendégeskedtek nálunk az Abai Általános Iskola második osztályos kisdiákjai. A programot forgószínpad jelleggel szerveztük meg. A nemezelés és csuházás mellett, mesetotóval, meseerdő-meserét színezővel és a kiállítások megtekintésével vártuk a gyerekeket.
 3. VI. Maroshegyi Családi Mesenap
 4. május 21-én rész vettünk a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár hagyományos mesenapján. A szabadtéri színpadi produkciók mellett gyermektáncházzal, kalandtárral várták a szervezők a gyerekeket. Az alkotni vágyó kicsiket és nagyokat a Kenderkóc Népi Játszóház és a M-ART mesés kézműves foglalkozásai várták.

4.Eleven Tavasz

2022-én a Bartók Béla Boulevard tavaszi fesztiválját idén május 20. és 22. között rendezték meg. A Kiss Áron Magyar Játék Társaság is változatos programokkal várta az érdeklődőket, a programok kapcsolódtak a „Nem csak játék” c. ápr. 23-án nyílt kiállításhoz. Sevella Zsuzsanna MintaKINCStár játékaival ismerkedhettek meg és próbálhatták ki a látogatók.

 • Iparművészet zsűri
 1. május 25-én csoportos iparművészeti minősítésre várjuk a régió alkotóit.

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a megnövekedett érdeklődés miatt már tavasszal is szervezünk zsűriztetést a hagyományos őszi időpont mellett.

Húsz alkotó közel 90 alkotást fogják minősíteni az OMSZI Nonprofit Kft. által felkért zsűri.

 • Kiállítások
 1. Örökség – Kékség címmel nyílt meg Mundrusz Anett viseletkészítő, a Népművészet Ifjúmestere kiállítása a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban május 12-én. A kiállításon szereplő fából készült alkotásokat a Magyar Faesztergályos Egyesület tagjai készítették.

A tárlatot dr. Gelencsér József néprajzkutató nyitotta meg. A megnyitó után rendhagyó tárlatvezetés tartott az alkotó 18.00 órától közös alkotásra vártuk a résztvevőket. A vállalkozók Anett vezetésével asztalkendőt készíthettek kékfestő nyomódúcokkal.

 1. Vándorkiállítás
 2. május 30-án nyílik Sárbogárdon A fa bűvöletében című kiállítás. A Magyar Faesztergályosok Egyesületének alkotói mutatkoznak be munkáikkal.
 3. Virágom, virágom c. kiállítás

Az Európai Dísznövénynapok keretében Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban 2022. június 3-5-ig tartó kiállításon a hagyományostól a dizájnig szeretnénk bemutatni a keresztszemes hímzést.

Kiállítók: Bakos Gyuláné hímző, népi iparművész, Barkó Kézműves Egyesület, Molnár Madarász Melinda (Meyke).

 • Táborok
 1. június 20-24-e között szervezzük a Dinnyési Templomkert s Hagyományőrző Központban táborainkat. Csendes, falusias környezetben elhelyezkedő létesítményben várjuk az alkotni vágyókat.
 2. XXVIII. Csipkeverő Hét Alkotótábor – A tervezett téma: Guipure csipkekészítése
 3. XVII. Bútorfestő Hét Alkotótábor – A tervezett téma: Díszes fakazetták csodálatos motívumvilága (Dunántúl)
 4. III. Fehér Virágok Alkotóhét során naponta változó témával, kézműves mesterséggel várjuk az érdeklődőket. Hétfő – bőrműves nap, kedd – mézeskalácsos nap, szerda – gyöngyfűző nap, csütörtök – csuhés nap, péntek – nemezes nap.
 5. A Bútorfestő Tábor létszáma megtelt, így 2022. augusztus 8-tól 12-ig újabb nyári időpontot hirdettünk meg,
 6. Tanuljunk népművészetül 2. (60 órás – intenzív)

A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal kisiskolás korban

 • Szervező: Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága

Felnőttképző nyilvántartásba vételi szám: B/2021/000698 (M-ART)

Képzés nyilvántartásba vételi szám: 9-162/2018 (Hagyományok Háza)

Időpont(ok):

 1. augusztus 8-12.

Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ, Dinnyés, Gárdonyi Géza utca 25.

Leírás: A továbbképzés célja a pedagógusok, szabadidő szervezők néprajzi ismereteinek, szemléletmódjának gyakorlatorientált bővítése, népművészetünk formavilágának, díszítő motívumainak megismertetése, és azok játékos továbbadásának módszertana. Szeretnénk, hogy végzett hallgatóink a kapott ismeretek segítségével legyenek képesek olyan foglalkozásokat tartani, játékeszközöket készíteni, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat. A résztvevők megismerkedhetnek az egyes játéktípusokkal, megbeszélik azok oktatásban betöltött szerepét, játékszabályokat alkotnak és értelmeznek.

A program résztvevői megismerkedhetnek többek közt a fafaragás különféle motívumkincsével, pl. az áttört padtámlákkal. Ízelítőt kaphatnak a különféle hímzésfajták iskolai beilleszthetőségének lehetőségeiből, pl. keresztszemes, rátétes minták. Találkozhatnak a bútorfestés, a fazekasság és a népviseletek tájegységenkénti változataival.

A tanfolyam vizsgával zárul, melyen a gyakorlati bemutató része a tanfolyam közben elkészített és befejezett magas színvonalú tárgyak bemutatása.

Ajánljuk: képzésünket kifejezetten általános iskolai pedagógusoknak és a 7-9 éves korú gyermekekkel foglalkozó közművelődési szakembereknek, szabadidő szervezőknek.

Korlátozott számban várunk még jelentkezőket, érdeklődni a magyarart@gmail címen, vagy a 302046454 es telefonszámon lehet.