• Országos Kiállítás 2022. január 25.

A Vándorlegény XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazott munkáiból rendezett kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2022. január 25-én került sor Debrecenben, a Debreceni Görögkatolikus Metropolitai Hivatalban.

A díjátadó után a gyermek és ifjúsági résztvevők kézműves foglalkozásokon vehettek rész a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium oktatóinak közreműködésével. A felnőttek pedig szakmai előadásokon bővíthették ismereteiket. A népművészet oktatása állt a középpontban. Felvetett témák voltak többek közt: A művészeti alapoktatás és középfokú oktatás jövőbeli lehetőségei, Magyar műveltség az új NAT-ban, A művészeti- kézműves nevelés becsülete.

Előadók voltak: Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelés- Stratégiai Főosztályának vezető-helyettese, Horváth Szilárd, a Búzaszem Iskola alapítója, vezetője, Benő-Nagy Réka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium igazgatója, Dr. Géczi-Laskai Judit, egyetemi tanár. Vetró Mihály kézműves tanár.

Az országos pályázatra bejutott alkotók közül egy újabb szakmai zsűri választotta ki a legjobbak közül is a legjobbakat.

Országos díjazottak a Közép- Dunántúl Régióból

Gyermek I. és II. korcsoport

Oklevélben részesültek: Hajnal Péter, Varga Tamara, Juhész Eszter, Juhász Jázmin, Druga Anna

Díjazottak: Feikus Kitti – csipke, Sári Patrícia – hímzés, Nagy Dorottya – hímzés

Ifjúsági I. korcsoport

Díjazottak az egyes kategóriákban:

Fraller Benedek II. díj – játék

Deák Jázmin III. díj – fazekasság

Atilla Király Gimnázium Nemezes Szakköre II. díj – nemez

Ifjúsági II. korcsoport

Díjazottak:

Bajka Márta I. díj – viselet

Bihary Gábor Erik II. díj – pásztorművészet

Mesterfalvi Kamilla I. díj – bőr

Kusnyárné Deák Zsófia I. díj – ékszer

Illésházy Katalin I. díj – vászonszövés

Fülöp Liza és Török Tamás III. díj – nemez-bőr

Marton Károly Debrecen Város Díja – viselet

  • Mesterek és Inasok projekt

A Csoóri pályázatnak köszönhetően elindulhatott Józsa-Szaka Kata és két ifjú tanítványának közös munkája. „A munkát tervezéssel, ötletek összefésülésével kezdtük. Hamar kialakult a lányokban, hogy milyen darabokat szeretnének nemezelni. Az egyiküket a buzsáki rátétes minták ejtették rabul. Ezt a mintakincset felhasználva egy kollekció fog elkészülni, ami egy hátizsákból, egy mellényből és egy nyakékből áll. A másik lány is egy kollekciót készít, aminek a darabjai egy mellény, egy kis táska és egy öv lesznek a Debrecen környéki szűrrátétek mintavilágából merítve.” Írta Kata.

Elkészültek már a buzsáki kollekció előnemezei, a kollekció nyaklánca. Továbbiakban készül a táska és a mellény. A szűrrátétes kollekciónak a táskája készült el, az öv és a mellény készítése folyamatban van.

Már nagyon várjuk mindannyian, hogy a két kollekció bemutatkozhasson!

  • Rings in Water” (Vízgyűrűk) 2022

A „Rings in Water” (Vízgyűrűk) 2022 kézműves-központú formatervezési versenyt a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV) hirdeti meg, és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Társasága (M-ART) vállalta fel a magyarországi szervezési koordinációt a NESZ szakmai támogatásával.

Egyesületünk vállalta a pályamunkák Magyarországon történő összegyűjtését, kiszállítását Pozsonyba, majd vissza. Igény szerint támogatást nyújtunk az adatlapok angol nyelvű kitöltéséhez.

A pályaművek és pályázatok benyújtásának (beküldésének) határideje: 2022. június 30.

A pályázat értékelése: 2022. július 29-ig

A pályázat eredményhirdetése: 2022. augusztus 31-ig

A magyarországi gyűjtés határideje: 2022. június 25.

További információk: Sevella Zsuzsanna – magyarországi koordinátor, zsuzsannasevella@gmail.com, +36 20/584 6401

Részletes kiírás egyesületünk facebook oldalán olvasható.

  • Örömünnep – Legszebb Perceink

Kósa Klára barátunk (aki a reneszánsz kerámiakészítés újjáélesztője, az MMA levelező tagja) jubileumi kiállításának megnyitóján jártunk. A Pesti Vigadóban 2022. február 16. és április 30. között megrendezésre kerülő kiállítására meghívta művészbarátait is, így nemcsak 55 év alkotómunkájának gyümölcseit tekinthettük meg, hanem 55 más-más művészeti/népművészeti területen alkotó pályatárs munkáit is, akikkel együtt ünnepeltünk.

Jó volt együtt lenni veletek az ünnepélyes megnyitón és érezni az összetartozást.

Isten éltessen kedves Klára!

  • Örömünnep

„A teremtő munka öröme az, hogy nem robot, hanem játék.” (Zsindelyné Tüdős Klára)

Bakos Gyuláné, Erzsike néni egyesületünk gyöngyszeme, pártfogolt hímzője, aki Balatonszárszón készíti lelkesen, kitartóan, precízen főként keresztszemes terítőit, párnáit, függönyeit, kollekcióit, melyek a mai lakáskultúrában is megállják/ megtalálják helyüket.

Erzsike néni 2017-ben kapott Miniszteri Kitüntetést. Balatonszárszó Önkormányzatának felterjesztése alapján. Munkái láthatóak voltak az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020 Közép-Dunántúl régiójának kiállításán, ahol alkotói díjban részesült. Sőt! Egy gyöngyszeme bekerült az országos kiállításra is.

Számunkra Ő egy csoda, hiszen folyamatosan készíti újabb alkotásait, s éltes kora ellenére azt a célt tűzte ki, hogy megújítja 2018-ban elnyert Népi tárgyalkotó iparművész címét. Ennek érdekében lankadatlanul tervez, dolgozik. Az előző zsűrizésre beadott 15 alkotása HMR, HMT, MMR, MMT minősítést kapott.

Erzsike néni 2022. február 19-én tölti be a 95. életévét.

„A világnak semmi másra nincs szüksége, mint példákra, olyan emberekre, akik az álmaik szerint tudnak élni, és képesek harcolni az elképzeléseikért.”

Isten éltessen Erzsike néni! Hála és köszönet családjának, lányának e kivételes munka támogatásért!