• A fa bűvöletében c. kiállítás (2022. január 19 – 2022. február 25.)

Hármas együttműködésnek (M-ART, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, Magyar Faesztergályos Egyesület) köszönhetően jött létre A fa bűvöletében című kiállítás. Négy alkotó, Demeter László, Köpf Jenő, Kovács György és Szalai Csaba munkái láthatóak. A mintegy kilencven tárgy 32 féle fából készült. Az évet ennek szervezésével, rendezésével és megnyitásával kezdtük. A magyar kultúra napjához igazított megnyitón Kovács György címzetes igazgató (aki maga is faesztergályos) beszélt a kezdetekről, a nehézségekről, s az örömökről, sikerekről.

 A Magyar Faesztergályos Egyesülettel, mint régi ritka mesterséget űzőkkel évek óta szoros a kapcsolatunk. Szerveztünk számukra már számos bemutatkozási lehetőséget kiállítások, előadások, gyakorlati bemutatók formájában. A mostani kiállítás egy újabb munkaforma, egy 6 alkalmas gyakorlati kurzus előfutára. Februárban indul ugyanis az első kurzus, melynek oktatói a jelenlegi kiállítók: Demeter László, Köpf Jenő, Szalai Csaba. A kurzuson az általános ismeretek mellett a résztvevők megismerkedhetnek a különféle fa típusokkal, felhasználási lehetőségeikkel. A kurzus során készülnek majd funkcionális termékek pl.: mézcsorgató, kisebb tál. Megtanulják a különféle felületkezelési módokat is. Örömünkre olyan nagy az érdeklődés, hogy biztosan indul a következő kurzus is.

https://www.szekesfehervar.hu/a-fa-buvoleteben-fehervari-faesztergalyosok-alkotasai-a-gardonyi-geza-muvhazban

a MAGYAR FAESZTERGÁLYOS EGYESÜLET Hitvallása:

„Célul tűztük ki a faesztergályos szakma életben tartását, valamint a hagyományos módszerek és technikák megőrzését és továbbadását.

Keressük, és megőrizzük, az egyre kevesebb helyen fellelhető öreg gépeket, szerszámokat, régi szakirodalmat.

Kapcsolatokat építünk a faipari oktatás résztvevőivel, hogy szakmai bemutatók révén megismertessük e régi szakma szépségeit a fiatalokkal, és megpróbáljuk legalább szakköri szinten újraindíttatni a képzést.

Részt veszünk különféle szakmai és művészeti kiállításokon, hogy mind a faipari szakemberek, mind a laikus szemlélők megismerhessék a fából készített tárgyaink ezernyi arcát.

Megismertetjük ezen alkotásokat, alkotói módszereket a képzőművészeti oktatást végző intézményekkel, mert hisszük, hogy a fából esztergályozással, és egyéb technikákkal csodákat lehet/lehetne alkotni.

Találkozók, bemutatók szervezése révén rendszeres lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek, hogy belekóstolhassanak a fa esztergályozásába, fejleszthessék egymás segítése révén már megszerzett tudásukat, vagy csak megcsodálhassák a munkafolyamatokat.”

  • Konstrukció-Rekonstrukció-Adaptáció alkalmazott néprajzi konferencia

Örömmel vettük részt a január 20-21-i Konstrukció-Rekonstrukció-Adaptáció alkalmazott néprajzi konferencia mindkét napján a Hagyományok Házában. A konferencia fő célja az együtt gondolkodás és a párbeszéd ösztönzése volt.

Sokféle munkaformán keresztül járhattuk körbe az egyes témákat, s cserélhettünk gondolatokat: plenáris előadások, world café, választott szekciók, vitaszínház. A kutatói és gyakorlati oldal ismerhette meg egymás gondolkodásmódját. Különösen jó volt, hogy a tánc, a zene, a mesemondás és a tárgyalkotás képviselői is jelen voltak, s közösen keresték a válaszokat, az új lehetséges utakat.