Október- november

 • Add tovább! Napok

A/ Mesés Napok a Könyvtári Napok keretében – Gárdonyban

 1. október 5-én és 6-án 14.00 órától a Klausz Gábor Könyvtárban tartottunk családi alkotó órákat.

B/ Családi program a dinnyési óvodásokkal

2021. október 8-án délután családi programot szervezett a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ udvarán a helyi óvoda testülete. Színpadi produkció, jótékonysági vásár mellett kézműves mestereink is részt vettek a délutáni programon. Kötélveréssel, gyöngyfűzéssel, csuhézással és mintakincstár játszóházzal vártuk a kicsiket és nagyokat.

C/ MeseKINCStár napok az őszi szünetben

2021.október 26-án és 27-én délelőtt a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, 27-én és 28-án délután a gárdonyi Klausz Gábor Könyvtárban tartottunk élőszavas mesemondást, majd az adott meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat. Ez a programunk mindkét helyszínen decemberben is folytatódik.

D/ Márton napi foglalkozások

Két helyszínen, két nagyon régóta sikeresen együttműködő partnerünknél tartottunk Márton napjához kötődő foglakozásokat. November 11-én Martonvásáron, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, november 12-én a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskolában. Itt is folytatódnak decemberben progamjaink.

 • Ismeretterjesztő előadássorozatunk újabb része: Héthatáron a Máramarosban
 1. október 15-én Ament Éva tartott diavetítéssel egybekötött úti beszámolót (a kézművesség oldaláról bemutatva) egyesületük szakmai programjáról.
 • Budapest Designe Week 2021 – Játsszunk Folk Designt a MintaKINCStárral!

Nagy örömünkre és büszkeségünkre három programmal is csatlakozhattunk e rangos eseményhez, mely keretében népszerűsíteni tudtuk a népművészeti mintakincset!

-2021. október 10. Mintakincstár program és kiadvány bemutató, játszóház a Háló Kulturális és Közösségi Központ-S4 helyszínen, Pesten.

-2021. október 13. MintaKINCStár szakmai bemutató módszertani beszélgetés Sevella Zsuzsannával óvónőknek, pedagógusoknak, szakembereknek, kedvezményes vásárlási lehetőséggel a Kéz-Mű-Helyben Budán.

-2021. október 16. SZÉPMŰVESTÁR Családi nap

 • Játékkészítő és alkotó workshopok forgószínpadszerűen gyermekeknek a mintaKINCStár játékgyűjtemény használatával

– A mintaKINCStárból inspirálódott kreatív workshopok a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének alkotóival

A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja volt. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

 • Vándorlegény Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat és Kiállítás

Nagy örömünkre sikeresen zajlott a tárgyak zsűrizése, s a két régióból 33 egyéni alkotó, 3 csoport 115 db alkotása jutott tovább az országos megmérettetésre.

Sikeres együttműködésnek köszönhetően a két régióban működő valamennyi NMI Iroda ajánlott fel díjat az alkotóknak.

Két helyszínen is megrendeztük a kiállítást, hogy minél többen kedvet kapjanak a későbbi munkához. Sokféle szakágból érkeztek az alkotások: nemezművesség, fazekasság, tojásírás, népi ékszerkészítés, hangszer, hagyományos és modern viselet, hímzés, kosárfonás, bőrművesség, szövés, csipkeverés, fémművesség, szűrkészítés, fa és szaruművesség.

Az első helyszínről a Kerámiaparkból (1224 Budapest Bartók Béla u.136) október 15-én hoztuk el a kiállítási anyagot. Így a Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régió anyagának kiállítása november 21-től december 10-ig kirakat kiállításként tekinthető meg a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központnál. (Dinnyés, Gárdonyi Géza u. 25.)

Egy nyitott alkalmat szervezünk a kiállítás helyszínén, ahol konzultációval és kézműves foglalkozásokkal várjuk az alkotókat, oktatókat, családtagokat. Ennek időpontja: 2021. december 9-e 14 órától 17 óráig.

 • Népi iparművészeti és iparművészeti zsűrizések

Már hagyománynak számít, hogy novemberben megszervezzük az alkotóink számára mindkét zsűrizést, s hogy a minősített alkotásokból kiállítást rendezünk az adventi időszakban.

A népművészeti alkotások minősítőjét 2021. november 10-én szerveztük. Az alkotások válogatását és minősítését a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által felkért szakértők végezték.

A 89 alkotásból a zsűri döntése alapján: HMR 15 db, HMT 18 db, MMR 14 db, MMT 16 db, ajándéktárgy 6 db lett. Gratulálunk az alkotóknak!

Az iparművészeti alkotások minősítőjét 2021. november 18-án szerveztük, a minősítést az OMSZI Nonprofit Kft. végezte. Itt még várjuk a jegyzőkönyvet, de nagyon elégedett volt a beadott tárgyakkal a zsűri.

A zsűrizés helyszíne: Dinnyés, a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központ

A kiállítás helyszíne: Székesfehérvár, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Időpont: 2021. december 1 – 2022. január 8.

Decemberi előzetes

 • Ünnepi készülődések Gárdonyban a Nemzedékek Házában

November 19. karácsonyfadísz festése bútorfestő motívumokkal, karácsonyfadíszek nemezből

November 26. angyalka készítése csuhéból, nyaklánc készítése gyöngyből

December 3. karkötők, nyakláncok készítése bőrből, notesz készítése könyvkötészeti technikával

December 10. kulcstartó készítése nemezből, ajándékzacskók, ajándékkártyák készítése

 • Adventi családi készülődés és népi iparművészeti vásár Gárdonyban a Nemzedékek Házában

Többek között az alábbi mesterségek jeles képviselői hozzák el portékáikat, s engednek betekintést munkájukba: mézeskalács, nemez, gyöngy, fazekasság, faművesség, szövés, ékszer, játék, bútorfestés.

A vásárlás mellett különféle ajándékkészítő foglalkozásokon is részt vehetnek a látogatók.

 • Tervezett programjaink az Advent a Várkert Bazárban című rendezvényhez

Az adventi vasárnapokon változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Készítünk ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat. Az adventi koszorú, a mézeskalácsírás, a kisebb fonaljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínál a hozzánk érkezőknek.

Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót. Az idei mottónk: gyorsan –egyszerűen – szépet!

Témáink a rendezvényhez többek között:

-Hagyományos adventi koszorú, sodort méhviasz gyertyával

-Ajtódíszek, ablakdíszek készítése – alapanyag: szalma, gyékény

-Ajándékzacskók készítése hajtogatással

-Gyertyamártás – sodrott gyertyák

-Madárkalács készítése (papírpohárba)

-Luca búza ültetése (papírpohárba)

-Ajándékkísérők és üdvözlőkártyák készítése, díszítése várkert bazáros nyomdákkal

-Karácsonyfadíszek készítése gyékényből, termésekből

-Angyalka készítése gyöngyből

-Angyalka készítése csuhéból

-Egyedi könyvek készítése (egyedileg nyomtatott csomagolópapírból)

-Karácsonyfadíszek festése bútorfestési mintákkal

-Különféle karácsonyi csillagok papírfűzéssel

-Mézeskalácsírás

 • Adventi Népi Iparművészeti és Iparművészeti Kiállítás a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban Időpont: 2021. december 1 – 2022. január 8.