• Bútorfestő alkotótábor

A program időtartama: 2021.07.26 – 07.30.

Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ – Dinnyés Gárdonyi Géza utca 25.

Oktató: Cz. Budai Katalin bútorfestő, oktató

Táborunk nagy múltra tekint vissza, az idei tábor volt a XV. Minden évben más-más tájegység festett motívumaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Az idei programon az hódmezővásárhelyi mintakinccsel ismerkedhettek meg a résztvevők.

A táborban egy mintatáblát és egy irattartót készítettek a résztvevők.

  • Dinnyésen jártak Szabadbattyánból az Erzsébet táborosok

Augusztus 10-én kézműves foglalkozásokkal és mesevetélkedővel vártuk a szabadbattyáni táborozókat. 29 gyermek érkezett Dinnyésre. A legkisebbek leendő elsősök, a legnagyobbak hatodik osztályosok voltak.

Élőszavas mesemondással kezdődött a program. A gyerekek Sárkányölő Sebestyén meséjét hallgatták meg. Három kézműves tevékenységgel vártuk őket: gyöngyfűzés, nemezelés, csuhézás. A programot egy mesevetélkedő zárta, melyben a népmesék ismerete mellett az ügyességükre is szükségük volt a csapatoknak.

Tartalmas napot tölthettek velünk, szeretettel várjuk őket máskor is.

  • Megkezdődtek az aszakkor.hu oktató filmek forgatásai

2021.07.05-én kezdtük egyesületünk 5 oktató sorozatának forgatását a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös programjában.

Sorozataink:

Mesterségkóstoló I. (alsó tagozatosoknak – kezdőknek), Mesterségkóstoló II. (felsősöknek – haladóknak), Ünnepek I., Ünnepek III. Nemezelés különféle anyagokkal (középiskolásoknak – haladóknak)

Sorozataink oktatófilmjeiben összesen 12 mester mutatja be az elkészítendő tárgyakat.

Az eddigi három forgatási hét alatt több mint 60 film készült el. Szeptemberben következik a folytatás. A munka addig sem áll, most az elővágott filmek utómunkálatai folynak az alkotókkal közösen.

  • Vendégségben a Felsőörsi hímzőknél

Örömmel tettünk eleget a Felsőörsi Hímző Kör felkérésének, mellyel régóta jó szakmai kapcsolatot ápolunk. Az idei nyáron alkotótábort szerveztek, melyben együtt munkálkodtak a kör tagjai és a táborozó gyerekek. Minden nap más-más mesterséggel várták a résztvevőket. Egyesületünk a hímző nap vendége volt. A nap során többféle öltésfajtát sajátíthattak el a résztvevők, s a tervezés után használati tárgyak is készültek.

A sok hímzés mellett ütőfás mézeskalácsokkal örvendeztettük meg a gyerekeket. Tartalmas és vidám napot tölthettünk együtt, nagyon várjuk az őszi szünetben való folytatást.

  • Folytatódik ismeretterjesztő előadás-sorozatunk

Nomád nemzedék címmel tart előadást Bárány Mara népi iparművész augusztus 27-én 18 órakor lesz Gárdonyban a Nemzedékek Házában. (Gárdony, Gárdonyi Géza u.1.)

  • Újra a Mesterségek Ünnepén

Új helyszínen, a Szentháromság Parkban vártuk a családokat a 35. Mesterségek Ünnepén.

Idén a Mesterségek Ünnepére a vadászathoz kapcsolódóan külön készültünk tematikus játékgyűjteménnyel. Fafaragásokról vett vadászjelenetek felhasználásával készültek puzzlek, pecsétek, kirakók, tematikus játékgyűjtemény, különleges optikai csalódások.

Minden nap játszószőnyeggel vártuk a kicsiket, ahol kirakókat, memóriakártyákat, rejtvényeket találhattak. A foglalkoztató asztaloknál készíthettek gyékényből szarvast, festhettek mézes tallérokat. Ragaszthattak, színezhettek népművészeti mintás matricákkal mezőt, mintás csomagolópapírból és színes lapokból ajándéktasakot. Kipróbálhatták a bőrkarkötők, medálok készítését. Sőt, vadászt is lehetett készíteni. Nagy sikert aratott óriás pecsétünk (mely egy mézeskalács ütőfa alapján készült) és a népművészeti mintás „tetoválásaink” is.

  • Hívogató Mesterségkóstolóra!

Időpont: 2021. augusztus 28. (szombat) és 2021. augusztus 29. (vasárnap) 15-18 óráig

Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ, kemencés terület (Dinnyés, Gárdonyi Géza utca 25.)

Egyesületünk hétvégi Mesterségkóstolót szervez gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak. Szeretettel várunk mindenkit, akik érdeklődnek a kézművesség fortélyai iránt. A gyerekek számára játszóházi foglalkozást tartunk népművészeti minták felhasználásával.

Kóstoló: nemezelés, bútorfestés, bőrművesség, játék.

Részletes program egyesületünk facebook oldalán: https://www.facebook.com/MARTegyesulet