M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Új hímző szakkör Székesfehérváron

A M-ART egyesület a Csoóri pályázat támogatása segítségével hímző szakkört indított Bory Jenő Általános Iskolában. A foglalkozásainkon 15 fő negyedik osztályos tanuló tanulja a magyar népi hímzés alapöltéseit.

A szakmai óráinkon a gyerekek megismerkednek a szár, a lánc, a pelenka és a keresztöltésekkel. A kezdeti nehézségek ellenére a foglalkozásaink nagy sikerrel folynak. Elértük azt, hogy a gyermekek számára a hímzés csodálatos, alkotó szórakozás.

  • Kultúrházak éjjel-nappal

Február 16-án a Művészetek Házában szervezett programokra vártuk mi is szeretettel a kézművesség, népművészet iránt érdeklődőket.
Az intézményben működő kézműves szakkörök tevékenységüket, a M-ART támogatásával végzik. „MINDEN NAP ÉRTÉKET ADUNK” az idei rendezvény jelmondata jegyében mutatkoztak be a kézműves műhelyek. A fafaragó, szövő, kosárfonó, kerámia szakkör nyitott műhellyel várta az érdeklődőket. Minden műhelyben szakavatott segítők beszélgettek, segítették a munkát, hogy mindenki belekóstolhasson az ott folyó tevékenységbe, készítse el saját alkotását. A legkisebbeket Az aranyszőrű bárányka mesével és a MintaKINCStár játékokkal vártuk.

  • A MUNKA DICSÉRETE

A M-ART és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében 2019. február 27-én 17 órakor nyílik a Művészetek Háza kiállítótermében A munka dicsérete című kiállítás, mellyel Párniczky Józsefné Gránátalma- és Király Zsiga-díjas hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere tudásának és elhivatottságának kívánunk emléket állítani.

A kiállításon Ilonka néni alkotásain kívül, tanítványainak munkái is megtekinthetők.

A kiállítást megnyitják: Balog Gábor a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője.

A kiállítás megnyitója előtt 15.00 órától Az úri hímzés varázsa című előadáson Cz. Tóth Hajnalka Gránátalma-díjas hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere vezeti az úri hímzés rejtelmeibe az érdeklődőket.

A kiállítás megtekinthető: 2019. február 28-tól március 23-ig, az intézmény nyitvatartási ideje alatt, vasárnap kivételével 10–18 óráig.

Az Újra a divatban címmel kiállítás záró rendezvényére március 19-én, kedden 16.30 órától szeretettel várunk mindenkit.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET