• „Vándorlegény” XV. Országos Gyermek-és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A „Vándorlegény” XV. Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális kiállítása megnyitóján Berettyóújfaluban, április 30-án nagy örömmel vettek részt a Nagy Sándorné, Sőrés Erzsébet Hedvig és Rajtár Ilona tagok által felkészített fiatalok, akik korcsoportjukban arany és bronz elismerésben részesültek.

  • Országos Civil Konferencia és kavalkád

Szentendrén a II. Országos Civil Konferencia és Kavalkádon május 6-án egyesületünket két fő, Nagy Sándorné hímző és Lajtár Ilona gyöngyfűző népi iparművész képviselte

  • Elismerés

Május 6-án a jászberényi Redemtiós ünnepségen Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi Ilosvai Művelődési Központ igazgatója, egyesületünk tagja a „Jászkun Kapitányok” által adományozott „Jászkunság Hagyományőrzéséért” díjában részesült.

  • Egyesületi élet

-A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete Zalaegerszegen, tizedik alkalommal szervezett konferenciáján vett rész az egyesület elnöke és titkára május első hétvégéjén.

-Május 11-én, 18-án és 25-én takarítási, rendrakási, udvarszépítési munkára hívta és hívja az egyesület tagjait a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelepre az elnökség. Közeleg a felújított Alkotóház átadása és programmal való megtöltése, előtte azonban szükséges a takarítás, termek berendezése, kiállításrendezés, udvar rendbe tétele. E feladatok az egyesületi tagok önkéntes munkája révén valósulnak meg.

  • Csoportos tudásátadás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával május hónapban továbbra is működnek a népi kézműves szakköreink.

  • A felújított tiszavárkonyi Alkotóház átadó ünnepsége és lakossági belakása

-Május 31-én (pénteken) 14 órától lesz a felújított tiszavárkonyi Alkotóházunk ünnepélyes átadása, melyre szeretettel hívjuk és várjuk a Tagszervezetek képviselőit!

-Június 1-jén 10 órától az újra nyitás jegyében színes programokkal várja az egyesület az érdeklődőket a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelepen.

  • Újra működik a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelep

Ezúton is tájékoztatunk mindenkit, hogy a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelep Alkotóháza a tűzesetet követő szakaszosan megvalósuló felújítása befejeződött és újra fogadóképes.

ÚJRA VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐ CSOPORTOKAT, akiknek IGÉNY SZERINT, ELŐZETES EGYEZTETÉS ALAPJÁN SZÍNES NÉPI KÉZMŰVES PROGRAMOT BIZTOSÍTUNK.

Szívesen látjuk az intézmények, civil szervezetek csoportjait, tagjait, nyári táborok résztvevőit, legyenek azok gyermekek vagy nyugdíjas klub tagjai. Ezen a nyáron csak 1-1 napra tudunk csoportokat fogadni.

JELKENTKEZÉS, IDŐPONT- és PROGRAMEGYEZTETÉS ELÉRHETŐSÉGE:

Molnár Jánosné egyesületi elnök

Tel: +36 30 398 0208

E-mail: megyeinepmuveszetiegyesulet@gmail.com

  • „A szélrózsa minden irányából” c. ASzakkör program megyei kiállítása

„A szélrózsa minden irányából” címmel nyílt meg ma a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programja alapján a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye településein létrejött szakkörök, szakköri tagok elkészített tárgyait bemutató megyei kiállítás a szolnoki Aba-Novák Agorában.

A népi kézműves szakkörök mentorálására a JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület kapott megbízást, melynek tapasztalatairól, a hagyományok átadása fontosságáról Molnár Jánosné, az egyesület elnöke a kiállítás megnyitóján, Lajtár Ilona gyöngyfűző népi iparművész pedig a megnyitót követő szakmai tanácskozáson adott számot.

  • Szaktábor előzetes

SZÖVŐTÁBOR – ÚT A NÉPMŰVÉSZETTŐL A DIZAJN FELÉ 2024. JÚLIUS 29 – AUGUSZTUS 2. között a JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében Törökszentmiklóson, a Klein-Lábassy Kultúrkúriában (Kossuth Lajos u. 95.)

A foglalkozásokat vezeti: Landgráf Katalin és Lőrincz Etel – Textilművészek

Táborvezető: Molnárné Kóródi Borbála – szövő népi iparművész

A tábor ideje alatt a résztvevők megismerkednek a gyapjúszőttesek hagyományaival, az újra tervezés módjával a mai kor elvárásainak megfelelően.

Részvételi díj: szállással, étkezéssel 42 000 Ft

Jelentkezési határidő: június 30.

Elérhetőség: email: guzsaly1@gmail.com; tel:30/398-0208