• Csoportos tudásátadás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával tovább működtetjük a népi kézműves szakköreinket, és újabb tudásátadó csoportok is indultak az egyesületi tagok szervezésében, éspedig:

  • A Kunmadarasi Általános Iskolában 2024 februárjától ismét folytatódik a fazekas/agyagozó szakkör, amit Szűcs Andrea fazekas népi iparművész, a népművészet ifjú mestere vezet.
  • Január hónapban elindult Karcagon – az MMI által támogatott ASzakkör keretében – a mézeskalácsos csoport Andrásiné Peszeki Ágnes vezetésével,
  • valamint Tiszafüreden szintén az MMI által támogatott tojásíró szakkör kezdte meg működését Nagyné Török Zsóka műhelyében. 
  • Miklósi Szövőkör

 A törökszentmiklósi Klein-Lábassy Kultúrkúriában hétfőnként továbbra is tartja foglalkozásait a felnőtteknek szervezett Miklósi Szövőkör, melyet az egyesület elnöke, Molnár Jánosné szövő népi iparművész vezet. A békéscsabai textiles pályázatra beadták alkotásaikat, s reméljük, hogy ez évben is eredményesen „szerepelnek”.

  •  Tudásunkkal kézen fogva program (ASzakkör)

Megyénkben 35 településen 48 szakkör szervezése folyik, ami 9 féle népi kézműves ágat képvisel. E szakkörök mentorálását egyesületünk végzi. Ütemezetten – néhol egyeztetési gondokkal, – de megvalósul a vállalt feladat.

  • Egyesületi élet

Az egyesület elnöksége 2024. február elsején tartott soros ülését, melyen a tiszavárkonyi felújított Alkotóház átadásának előkészítése volt a fő téma.

Februárban is folytatódott pályázati támogatásból az Alkotóház bútorzata és fontos kisegítő eszközei beszerzése, és beépítése.

  • Egyesületi tagok kiállítása

 Szűcs Andrea és Szűcs Judit fazekas népi iparművészek, a népművészeti ifjú mesterei kiállítása volt Törökszentmiklóson, ami január 22 és február 29 látogatható.

Kerékgyártó Emese népi bútorfestő kiállítása nyílik február 23.-án Szolnokon, az Aba Novák Agorában. A kiállítás 2024. február 23. és március 23. között lesz látogatható.

  • Tiszavárkonyi ALKOTÓHÁZ felújítása

A tiszavárkonyi Alkotóházunk felújítása befejeződött, már csak apróbb munkálatok vannak hátra, például a galéria korlátjának elkészítése. A befejező munkálatokat a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter részére benyújtott egyedi pályázaton elnyert 20 millió forinttámogatásból, valamint az egyesületi tagok önkéntes munkájával valósítottuk meg.

 

F E L H Í V Á S!

A felújítást követi az épület berendezése, amihez szívesen vesszük és kérjük a tagszervezetek segítségét, nem pénzbeli felajánlásait.

Annak idején többen jelezték, hogy ebben tudnak majd segíteni.

Szívesen fogadjuk a Tagszervezetek felajánlásait, amit előre is köszönünk!

Egyeztetni Molnár Jánosnéval, az egyesület elnökével javasoljuk. Tel: +36 30 398 02 08,

e-mail: guzsaly1@gmail.com