• „HMNE-3 Mester és 3 inas” – elkezdődött a viseletkészítő oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával, a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak.

Most a viseletkészítő képzés vette kezdetét. A mester: Berzeviczy-Fehér Jánosné, viseletkészítő, Gránátalma-díjas népi iparművész, a Népművészet Mestere. Inasa Fehér-Szabó Nikolett. Az oktatás során palóc hímzett ingváll elkészítésének, munkafolyamatainak megismerése, a hozzáillő fehér- és kékfestő szoknyával, valamint hímzett keszkenő készítése lesz a feladat.

teljes cikk és fotók:

http://hmne.hu/tartalom/%E2%80%9Ehmne-3-mester-%C3%A9s-3-inas%E2%80%9D-elkezd%C5%91d%C3%B6tt-viseletk%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91-oktat%C3%A1s

  • Civil kavalkád-2024-Szentendre

A Civil Szolgáltató Központ, mint Heves vármegye címbirtokosa szervezte a II. Országos Civil Konferencián való részvételt, melyet a Szentendrén a Skanzenben rendeztek meg.

Egyesületünk képviseletében Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész és Kiss István fafaragó népi iparművész munkái voltak láthatók a vármegye standján.

teljes cikk és fotók:

http://hmne.hu/tartalom/civil-kavalk%C3%A1d-2024-szentendre

  • „HMNE-3 Mester és 3 inas” – befejeződött a hímzés oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával, a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak.

Lovászné Juhász Rita Gránátalma díjas népi iparművész a Népművészet ifjú mestere hímzésre tanította inasát, Szigetvári Andrea Enikőt. Az oktatás végére készült a táska, amit Andrea használni is fog. Ezután az asztali futó hímzését, azsúrozását fejezték be. A mintakendő is elkészült. Megelégedetten díszítették fel asztalt az elkészült textilekkel, mintha egy kis kiállítás lenne.

A Mester és Inas program lehetővé teszi, hogy a „mesterek” átadhassák a sok éves tudásukat az érdeklődő fiataloknak, biztosítva ezzel egy egészséges folyamatot, mely a kézművesség továbbélését biztosítja.

teljes cikk és fotók:

http://hmne.hu/tartalom/%E2%80%9Ehmne-3-mester-%C3%A9s-3-inas%E2%80%9D-%E2%80%93-befejez%C5%91d%C3%B6tt-h%C3%ADmz%C3%A9s-oktat%C3%A1s

  • „PALÓC PIKNIK”

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete szervezésében került sor az első „Palóc piknik” megrendezésére, melynek célja volt, hogy találkozási lehetőséget adjon az északi régióban, Palóc földön, a Felvidéken tevékenykedő, kitüntetett, elismert tárgyalkotó népművészettel foglalkozó mestereknek és szervezeteknek. A szakmai előadások és beszélgetések szorosabbra kapcsolják a régióban működő mesterek és szervezetek közötti kapcsolatokat.

Egyesületünk képviseletében Berzeviczy-Fehér Jánosné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Berzeviczy-Fehér János vettek részt az első „Palóc piknik” rendezvényein.

képek:

http://hmne.hu/tartalom/%E2%80%9Epal%C3%B3c-piknik%E2%80%9D