• „HMNE-3 Mester és 3 inas” – elkezdődött a bőrműves oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával, a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak. A tiszafüredi Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibor népi iparművész, a Népművészet Mestere és Horváth Tiborné Gránátalma-díjas népi iparművész adja át tudását. Műhelyük legújabb „inasa” Hegedűs Ágota, egy sokoldalúan képzett kreatív alkotó, aki a bőr és a tűzzománc újszerű társításával szeretne táskát és női övet készíteni.

Teljes cikk és fotók

  • Táncháztalálkozó-2024

Április 5. és 7. között rendezték meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a Papp László Budapest Sportarénában, mely a Táncház Egyesület rendezésében, széles körű szakmai összefogással valósult meg. A népművészeti kirakodóvásáron zsűrizett termékek cseréltek gazdát, itt árulta portékáit egyesületi tagunk Torba Ildikó népi iparművész is.

Teljes cikk és fotók

  • „A KÖZÖS(S)ÉG Lélekmadara”- MMA kiállítás

2024. 04. 11-én megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia népművész köztestületi tagjainak alkotásait bemutató „A KÖZÖS(S)ÉG Lélekmadara” című népművészeti kiállítás, a Józsa Judit Galériában.

A Magyar Művészeti Akadémia köztestületének 41 népművész tagja eljuttatta el legkedvesebb, legmívesebb alkotását, hogy mások is megcsodálhassák, hogy milyen különleges, színes és változatos a Magyar Nép Művészete.

A kiállítás kurátorai Berzeviczy-Fehér Jánosné és Török János voltak, a kiállítás rendezésénél besegítettek Dr. Illésné Ani és Borbély Éva.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületből Berzeviczy-Fehér Jánosné, Lovászné Juhász Rita és Horvát Tibor MMA köztestületi tagok szerepelnek a kiállítók között.

Teljes cikk és képek

  • Wass Albert szobor avatása Emődön

Felavatták Wass Albert szobrát Emődön a helyi református templom kertjében 2024. április 20-án, szombaton. A szobor elkészítésére Kiss István fafaragó népi iparművészt kérték fel, aki kisgyőri tölgyfából faragta meg Wass Albert mellszobrát. A kőtalpat Szőke József erdélyi szobrász készítette el.

Teljes cikk és képek