• Mezőkövesdi kézműves foglalkozás

A Matyó Népművészeti Egyesület Tavaszköszöntő programjára kaptunk meghívást február végén.

Az egyesület három napos táncos-kézműves rendezvénye gazdag program kínálattal várta az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat Mezőkövesden, a Hadas városrész alkotóházaiban. Volt interaktív hangszerbemutató, táncház, mesemondás, mesterség bemutató és foglalkozások. A Heves Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében Torba Ildikó szűrrátét készítő népi iparművész tartott nagy érdeklődést kiváltó kézműves foglalkozást. A szakágat kipróbáló lelkes résztvevők saját készítésű akasztós dísszel térhettek haza.

Teljes cikk és fotók

  • Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy -Tóth Lóránt újabb terméke kapott elismerést

Az Agrárminisztérium 2010-ben a nemzeti park védjegy rendszert azzal a céllal hozta létre, hogy támogassa azokat a gazdálkodókat, akik a nemzetipark-igazgatóságok védett területein termelnek és állítanak elő nemzeti parki termékeket. A minősítést elnyerő termékek kivétel nélkül kézműves áruk, melyek magas minősége magában hordozza a saját tájegység hagyományát, jellegét.

Egyesületünk tagja, Tóth Lóránt népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, ismét ebben az elismerésben részesült. Kézműves termék kategóriában vehetett át oklevelet Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy használatáról. Fából faragott mamut szobrocskája, kiváló gyermekjáték, festhető, a kreativitást fejlesztő termék.

A BNP híradása

  • KÁRPÁT – MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL-Békéscsaba-2024

2024. március 8-10 között Békéscsabán került sor a XIX. KÁRPÁT – MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL eseményeire, ekkor zajlott a szakmai konferencia, s ekkor nyílt meg két helyszínen a kapcsolódó alkotói kiállítás.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül Torba Ildikó Donkóné Birkás Tündével közösen készített kalotaszegi bujkái II. díjazásban részesültek, Erdélyi Boglárka nemeztakarója III. díjas lett. Fiala Magdolna szőttesei és a Lovászné Juhász Rita vezette gyöngyössolymosi hímző szakkör munkái kiállításra kerültek.

Teljes cikk és fotók

  • MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést kapott Berzeviczy-Fehér Jánosné

MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE, BERZEVICZY-FEHÉR JÁNOSNÉ hímző és viseletkészítő népi iparművész, a népművészet mestere részére

a hagyományos palóc népviselet gazdag örökségének továbbélését szolgáló alkotóművészete, valamint kiemelkedő hagyományőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréseként

MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozott.

Fotók

  • Szakmai programok március 15-én Mátrafüreden

Nemzeti Ünnepünk napján Március 15-én a Palóc Népművészeti Kiállítás a Mátrába és Mátrafüredre érkező látogatókat egész napos szakmai tárlatvezetéssel várta. A nap témája a 1848-as időszak és a korszakra jellemző történelmi viseletek bemutatása babákon. Megtekinthető volt a kiállítás teljes anyaga, a néprajzi magángyűjtemény és a palóc babák kiállítása. Az előadásokat Lovász Zsolt az MMA Népművészeti tagozat köztestületi tagja tartotta.

Lovászné Juhász Rita csipkeverés bemutatót tartott, bemutatta az általa tervezett és kivitelezett ruháit a kiállítást felkereső látogatóknak.

Fotók