• HMNE-3 Mester és 3 inas” – elkezdődött a hímzés oktatás

A Csoóri Sándor Alap támogatásával, a „HMNE-3 Mester és 3 inas” program keretében elkezdődnek a képzések, melynek keretében három mester adja át tudását 3 inasnak.

Lovászné Juhász Rita Gránátalma díjas Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, a palóc tájegység hímzéseinek jellemzőivel, területi tagozódásával, szín- és formavilágával, anyagismereti tudnivalókkal ismerteti meg Szigetvári Andrea Enikőt. A munka 2024 január 22-én vette kezdetét, melyben a nógrádi palóc szabadrajzú hímzés tanulást tűzték ki célul.

 Teljes cikk és képek

  • Tóth Lóránt kiállítása Kazincbarcikán

2024. február 23-án nyílt meg Tóth Lóránt fafaragó Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kiállítása a kazincbarcikai Don Bosco Sportcentrum Üveggalériájában „Fába faragott világ” címmel.

A kiállítást Sajó Attila, a Kazincbarcika Város Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Az érdeklődőknek az alkotó tartott tárlatvezetést.

A megnyitó után szeretet vendégség várta az érdeklődőket. A kiállítás egy hónapig látogatható.

Képek

  • Virágzó Népművészet – 2024

20. alkalommal hirdette meg a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Virágzó Népművészet pályázatot, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson az olyan népi iparművészeti alkotásoknak, amelyek mind művészi, mind érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Leginkább funkcióban és formában várták az „újító” munkát, de a népi technikák, a díszítmények őrizzék népművészetünk értékeit.

A pályázatra a Heves Megyei Népművészeti Egyesületből pályázati anyagot, Torba Ildikó szűrrátét készítő Népi iparművész, Gelsei Sándor bútorfestő Népi iparművész, Kiss István fafaragó Népi iparművész, Erdélyi Boglárka nemezkészítő, Kaszab Katalin szövő, és Lovászné Juhász Rita hímző Népi iparművész vezette Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör nyújtott be. Minden pályázó munkáját kiállításra érdemesnek Ítélték.

Kiss István „Angyalos Betlehem” című alkotása II. helyezést ért el. Kaszab Katalin szövött munkái pedig különdíjat érdemeltek ki.

A kiállítást nagyszámú érdeklődő előtt nyitották meg Miskolcon a Feledy házban, ahol egy hónapig várja az látogatókat.

Képek