• Indul a Mester és Inas program

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület a Csoóri Sándor Alap támogatásával CSSP-TARGYALKOTO-MI-2023-0004 nyilvántartási számon „HMNE-3 Mester és 3 inas” címmel tudásátadó projektet valósít meg. A Projekt egy olyan tudás bővítő program, amelynek célja, hogy a nagy szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező Mesterek a fiatal alkotók részére szakmai tapasztalatcserét biztosítsanak, átadják meglévő tudásukat és megismertessék az adott kézműves szakma fogásait. A program keretében három képzés valósul meg.
Berzeviczy-Fehér Jánosné, népi iparművész, a Népművészet Mestere, Horváth Tibor népi iparművész, a Népművészet Mestere és Horváth Tiborné, Gránátalma díjas népi iparművész és Lovászné Juhász Rita Gránátalma díjas népi iparművész a Népművészet ifjú mestere adja át tudását a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Teljes cikk

  • „Mesterek és tanítványok” népművészeti kiállítás Székesfehérváron

Varga Csaba szaru, csont és fafaragó mester egyesületünknek is tagja. Bárhová is szólítja az élet, a népművészet nemes ügyét szolgálja. Most, mivel Csákberényben él, Székesfehérváron tart szakköröket, foglalkozásokat. „Mesterek és tanítványok” kiállításon az ő és tanítványainak munkái is szerepelnek. A nagyszerű kiállítás azt példázza, hogy magyar népművészetünk, népi kézműves mesterségeink gyakorlása örömteli és sikeres életet, életutakat jelenthetnek a felnövekvő generációk számára is. Amíg ilyen kiváló mesterek adják át tudásukat az érdeklődőknek van remény, hogy tovább fog élni a népművészet.

Teljes cikk és fotók