• Virágzó népművészet – 2023

2023. június 3. szombat 10 órakor volt a XIX. Virágzó Népművészet című tárgyalkotó kiállítás díjátadó ünnepsége és a pályázati anyagból összeállított kiállítás megnyitója, Diósgyőrben. Egyesületünket Tóth Lóránt fafaragó, népi iparművész, a népművészet ifjú mestere képviselte. Pályamunkájára a Hagyományok Háza Hálózat különdíját kapta.

Teljes cikk + fotók

  • Felvidéki hímzések – kiállítás

Felvidéki hímzések címmel nyílt kiállítás június elején Mátrafüreden a Palóc Néprajzi Magángyűjteményben. A Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör több mint fél éves munkájának anyagát állították ki. A tárlatot Rédéné Német Mária igazgató nyitotta meg, majd Lovászné Juhász Rita, a Gyöngyössolymosi Hímző Szakkör vezetője mutatta be az alkotásokat. A kiállítás a Hagyományok Háza Magyarországi Vidéki Hálózata támogatásával valósult meg.

Teljes cikk +fotók

  • Kömlői származású alkotók kiállítás

Kömlőről elszármazott alkotók kiállítása nyílt meg a Civil Közösségi Házban 2023. június 16-án. Buzás Eszter az NMI vezetője köszöntő beszédében idézte: „Kiemelhetsz egy embert a szülőföldjéről, de a szülőföldjét sohasem emelheted ki az emberből.” Valóban a szülőföld szeretet hozta össze azt a hét alkotót, akik bemutatkoztak a tárlaton. Festmények, grafikák, linómetszetek, gyöngyfűzések, fotók, fafaragások voltak kiállítva. A kiállítók között volt Kiss István fafaragó, népi iparművész is. A kiállítás a Múzeumok Éjszakáján is látogatható volt, sok érdeklődőt vonzott.

Képek a kiállításról

A TV-Eger riportja

  • Kitesszük a szűrét – 2023

A „Kitesszük a szűrét…” című országos pályázat-kiállítás és szakmai nap programot immár 10. alkalommal rendezte meg a Bihari Népművészeti Egyesület Berettyóújfaluban 2023. június 23-án. A teltházas díjátadót színvonalas kulturális műsor előzte meg, néptánccal, ünnepi beszédekkel. A rendezvényt megnyitotta és a kiállítást bemutatta Beszprémy Katalin, a pályaműveket pedig Dr. V. Szathmáry Ibolya értékelte. Hagyományos és modern kategóriában hirdettek egyéni és csoportos győzteseket. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Torba Ildikó népi iparművész képviselte alkotásaival. Kalotaszegi bujkáival I. helyezést ért el a hagyományos kategóriában.

Teljes cikk és képek

  • Bemutatjuk tagjainkat: Varga Csaba szaru, csont és fafaragó

A Heves Megyei Népművészeszi Egyesület videó sorozatot indított, hogy bemutassa tagjait és tevékenységüket. A sorozat negyedik filmje Varga Csaba szaru, csont és fafaragót mutatja be. Fogadják szeretettel a sok oldalú, Király Zsiga-díjas mester gondolatait, az életről, a faragásról, és az egyesületről.

https://youtu.be/md_KvfjXBOk    vagy https://fb.watch/lS9sxFsKwx/

  • Kisgyőri fafaragó tábor – 2023

2023. június 26-án kezdte meg munkáját a Családi Kézműves Szaktábor Kisgyőrben. Egyesületünk képviseletében Varga Csaba, Simon Attila és Kiss István fafaragók voltak jelen. Varga Csaba a mesepark egyik pihenőpadját készítette el. Simon Attila Luxemburgi Zsigmond szobrát készítette el. Könyves Kálmán király szobrát Kiss István faragta meg. A tábor alatt látogatást tettünk Szondy Sándor fafaragó, a Népművészet Mestere galériájában, ahol megcsodálhattuk sokrétű művészetét. A tábor munkáját Kiss István naponta megörökítette, így videó felvételeken munka közben láthatók a mesterek.

  1. nap: https://youtu.be/t45fjLJvazs
  2. nap: https://youtu.be/qyUIlESlvqo
  3. nap: https://youtu.be/EYgIgwXdBQI
  4. nap: https://youtu.be/-rUgGC_RTIk
  5. nap: https://youtu.be/eGd5-s2HDl8

Fotók 

Látogatóban Szondi Sándornál

Teljes cikk