• Aldebrői Fafaragó Tábor

A VIII. Aldebrői Fafaragó Tábor 6 darab pad elkészítését tervezte a község tereire, nevezetes helyeire, hogy azokat szépítsék, és a szemlélődni, pihenni akaró látogatókat elmélkedési hellyel várják. A terveket Kiss István fafaragó, népi iparművész készítette el. A feladatok kiosztása után a munkák a sablonok elkészítésével kezdődtek. A szerszámok és alapanyagok előkészítése után nagy lendülettel indult a csapat, hogy a hét végére elkészüljön a hat darab gyönyörű pad. A padok a Történelmi Emlékparkban kerültek átadásra az Úrnapi körmenetet követően, a lakosság nagy örömére.

Teljes cikk

Videók:

1.nap

2.nap

3.nap

4.nap

5-6.nap

Fotók az avatásról

Fotók munka közben

  • Mesterek és Inasok 2023 – Befejeződött a bőrműves képzés

Véget ért az 50 órás Mester és Inas képzés (ami kb. 70 órásra sikeredett). Lévai József sok új információval gazdagodott, elméleti és gyakorlati tudást szerzett ez idő alatt.

Teljes cikk és fotók  

  • Mesterek és Inasok 2023 – Véget ért a viseletkészítés képzés

Sikeresen véget ért a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult Viseletkészítő képzés. A Mester és Inas program alatt elkészült egy palóc, fedémesi kézi hímzéssel és borsókával díszített szuka ingváll, ami ünnepi alkalomra viselhető. Nagy öröm, hogy Méry Rebeka személyében olyan néprajzi ismeretekkel rendelkező tanítvány érdeklődött ismét a viseletkészítés iránt, akit érdekelt a különböző öltéstechnikák, díszítmények elkészítése is.

Teljes cikk és fotók

  • Hímzett nemezek

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a Kecskeméti Katona József Múzeum közösen szervezte meg a „Hímeshátsziget – Hímzett nemezek” kiállítást. A tárlatot Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be. A tárlaton 70 ember alkotása látható, évezredek folyamatos, élő és eleven hagyatéka.

A kiállításon, egyesületünk tagja, Erdélyi Boglárka műve egy dogatcser is látható.

Teljes cikk és fotók

  • Alkotó tábor Kovácsvágáson

A faragótáborban hét mester dolgozott, hogy elkészüljön a Himnusz park. A félkörben elhelyezett csónakfejfákon a Himnusz versszakai szerepelnek. A fejfákat Korpás István készítette. Az útba igazító táblákat kárpátaljai fafaragók készítették.
A kör közepén áll Kölcsey Ferenc egész alakos szobra.
A szobor faragásán egyesületünk tagja Simon Attila faragó dolgozott Kiss Jánossal.
A park avatására 2023. július 15-én kerül sor.

Fotók