• Divat a Hagyomány – Hazafelé! Kiállítás megnyitó

Különleges és egyedülálló kiállítás megnyitó. Berzeviczy-Fehér Jánosné, „a mi Ircsink” életének 70., munkásságának 40 éves jubileuma alkalmából kiállítást rendezett a szülői házában, Fedémesen. Ruháinak ihletője a hagyományos palóc viselet, de az ő kezei között ezek megújulnak, megmutatják az alkotó egyéniségét is.

Hazafelé, mert minden út hazafelé visz és végül mindenki haza talál. A „divat a hagyomány” is visszatért oda, ahonnan elindult Fedémesre, a szülői házba. A szülői ház újra megtelt élettel, a múltból gyökerező palócviseletei új életre keltek, most haza találtak, együtt vannak, a nagy álom teljesült!

A kiállítás megnyitón Válóczi István Fedémes polgármestere, Igyártó Gabriella a Nesz ügyvezető igazgatója köszöntötte a Mestert és az ünnepségen résztvevőket. Kékedi László MMA tagozatvezető üzenetét Kiss István HMNE elnök tolmácsolta. Molnár-Madarász Melinda, MEYKE divattervező, designer bensőséges, baráti beszédével nyitotta meg a kiállítást. A megnyitón az ünnepelt családtagjai zenéltek, énekeltek. A fedémesi asszonykórus pedig népdal csokorral köszöntötte a jelenlévőket.

Teljes cikk 

A megnyitó képei

A kiállítás képei 

  • Időszaki tárlat nyílt Lovászné Juhász Rita alkotásaiból

A mátrafüredi Palóc Népművészeti Kiállítás keretében időszaki tárlat nyílt Lovászné Juhász Rita „Csokonai díjas” Viseletkészítő-hímző népi iparművész alkotásaiból.

A kiállított öltözetek az elmúlt időszak díjazott munkáiból kerültek válogatásra. Témakörük a palóc viseletkultúra jegyeit tükrözik, a kor igényeinek megfelelően feldolgozva.

Teljes cikk és képek 

  • Életgazdagság – Isten-Haza-Család

2022. november 23-án nyílt meg Életgazdagság címmel a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának kiállítása a Pesti Vigadó V. és VI. emeleti kiállítótereiben. Az alkotások a hagyományban gyökerező alkotóerőt jelenítik meg az Isten – haza – család hármas egységében. A kiállítás témái a kereszténységtől, az ősi magyar hitvilágtól nemzeti ünnepeinken, jelképeinken át az emberélet egyéni fordulóiig terjednek.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet Berzeviczy-Fehér Jánosné Népművészet Mestere és Lovászné Juhász Rita népi iparművész, az MMA köztestületi tagjai képviselték alkotásaikkal.

Teljes cikk és képek