• folkTREND-2022 MEYKE kollekció

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként 2022. augusztus 20-án a Mesterségek Ünnepének FolkTrend – A hagyomány a régi, a stílus új című bemutatóján a Meyke fashion gömöri kollekciójának 3 darab nyertes ruhája is bemutatkozhatott! A ruhák inspirációja a rimaszombati Gömör-Kishont Múzeumban fellelhető viseleti darabok és a Magyarországon elterjedt, de kevésbé ismert fehér, gömöri csomós hímzés. A Meyke által tervezett hímzéseket Mecséri Cecília, Anda Árpádné és Bogár Istvánné kivitelezte.

Köszönöm Igyártó Gabriellának a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatójának, az Agrárminisztériumnak és a Fitos Dezső társulatnak a csodálatos munkájukat! Szeretnék megosztani veletek pár fotót a ruhákról és hangulatról!

Meyke fashion by Molnár-Madarász Melinda

Videó a bemutatóról

Fotók

  • A Magyar Kézművesség – 2022 – Magyar szentek – kézműves szemmel

MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2022 valamint MAGYAR SZENTEK ÉS EGYHÁZMŰVÉSZET – KÉZMŰVES SZEMMEL címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára, A Magyar Kézművességért Alapítvány.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek alkotással vehettek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek.

A kiállításon Kiss István fafaragó népi iparművész két munkája is szerepelt. A római kiállításról hazaérkezett, „A Magyar Szent Család” című domborműve és a pályázatra készített „Árpád-házi szentek” szárnyas oltára.

A kiállítás ideje alatt sok látogató tekintette meg a hazai kézművesség remekműveit.

Képek

Szárnyas oltár videó

A Magyar Szent Család- videó

  • 2022. Erdészeti Nyílt Nap – 2022. Eger

A XI. Erdészeti Nyílt Napon tartott láncfűrészes bemutató faragást Kiss István fafaragó, népi iparművész, Egerben az Érsek kertben. A nagy érdeklődés mellett megtartott bemutatóról a TV Eger adott egy kis ízelítőt, „A mi történetünk” című műsorban..

Riport

A faragás folyamatáról készült videó

  • Eger Ünnepe-2022

Az Egri Civil Kerekasztal 2022. szeptember 17-én rendezte meg a XXVII. Eger Civil Ünnepét, ahol az egri civil szervezetek mutatkoztak be a városnak és az ide érkező vendégeknek a Civil Közösségek Házában, aminek hivatalos megnyitóját is ekkor tartották.

Eger Ünnepén Egyesületünk is képviseltette magát. Mini kiállításon láthatók voltak Kaszab Katalin, Torba Ildikó, Kovács Zsolt, Szabó József és Kiss István munkái. Szakmai bemutatókkal is szerepeltek mestereink. Szabó József fafaragást, Kovács Zsolt üvegfestést mutatott be. Kaszab Katalin a szövés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Somfai Tiborné, Elvira néni 90 éves

A Bartakovics Béla Közösségi Ház szervezte meg Somfai Tiborné, Elvira néni születésnapi köszöntését. Az ünnepségen köszöntötték volt tanítványai, tisztelői, szervezetek, egyesületek, amelyeknek most is tagja. A Heves Megyei Népművészeti Egyesületnek Elvira néni alapító tagja, tapasztalataira, tudására mindig lehet számítani, Anekdotáival vissza csempészi fiatalságát a hallgatók szívébe is. Egyesületünk örök ifjú tagját egy csokor virággal köszöntötte küldöttségünk, átadtuk jókívánságainkat.

Teljes cikk