• Bútorfestő tanfolyam Mezőkövesden

A Gelsei Sándor bútorfestő, népi iparművész vezetésével ismét tanfolyamot tartottak a Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében Mezőkövesden. A lelkes résztvevők a sólyi református templom ablakkeretének motívumaival ismerkedtek. Az eredeti minták alapján szép ablakdíszek születtek, egyenlőre csak csomagolópapírra. Az oktatást a Csoóri Sándor Alap támogatta.

 Fotók

  • Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál-Békéscsaba

A Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozása.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül Torba Ildikó szűrrátéttel díszített öltözetei díjazásban is részesültek egyéni kategóriában 3. díj, Borbásné Budai Valériával közösen készített öltözete pedig 1. díjat kapott.
Lovászné Juhász Rita vezette gyöngyössolymosi hímző szakkör munkái kiállításra kerültek.

Teljes cikk és fotók

  • Mester és Inas Bőrműves képzés

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a Mester és Inas program keretében második képzését is elindította. A Bőrműves Alkotóházban Horváth Tibortól, a Népművészet Mesterétől és Horváthné Csanálosi Katalin népi iparművésztől, Török Tamás ifjú pályakezdő bőrműves tanulja a szakma mesterfogásait.
Török Tamás tanulmányait Nádudvaron végezte, ahol nagyon jól elsajátította a bőrművesség egyes alapfogásait.
Eddig megszerzett technikai tudását bővíti most Tiszafüreden a Bőrműves Alkotóház műhelyében.
A képzés első három napján a henger alakú bőrszál készítésének technikai fortélyát ismerhette meg és készíthette el az otthoni munkájához szükséges alapanyagot.
A Mester és Inas a szakma bűvöletében örömmel dolgoznak együtt.
#csoorisandoralap

Képek

  • Bútorfestő konferencia-Mezőkövesd

A Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében a Népi Művészetek Házában rendezték meg az első Bútorfestő Konferenciát. Neves kutatók és gyakorlati szakemberek gazdag ismeretanyagot osztottak meg a magyar templomok festett mennyezet kazettáiról, festett népi bútorairól. Lehetőséget biztosítottak a közös festésre is, melynek eredményeképpen ragyogó alkotások születtek.
Egyesületünk képviseletében Gelsei Sándor bútorfestő népi iparművész tartott eladást az egerszalóki és noszvaji templom festett tábláiról. A főként észak – magyarországi témák után a résztvevő hölgyeket köszöntötte egy életfa- virágcsokorral, melyet táblára festett.
A program a Magyar Művészeti Akadémia és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.