• Kisgyőri fafaragó tábor -2021

Kisgyőrben folytatta munkáját a fafaragó tábor, hogy elkészüljenek a Nemzet Betlehemének még hiányzó figurái és a felépülő Szent Korona kilátóhoz vezető út szobrai.
Egyesületünket négy fafaragó képviselte ebben a jelentős munkában. Varga Csaba és Szabó József a betlehem állat figuráját faragták.

A kilátóhoz vezető „király sétány” szobrait Kiss István népi iparművész tervezte meg.
Szent László alakját Balatoni Tibor, Szent István szobrát Kiss István formázza meg az óriási rönkökből. A munka júniusban folytatódik, hogy az avatásra minden elkészüljön.
1. nap: https://youtu.be/7cK1RdaM5Gs
2. nap: https://youtu.be/Lqz3I40MBSc
3. nap: https://youtu.be/EEU8Yxx862s
4. nap: https://youtu.be/HBuxXXL-Myg
5. nap: https://youtu.be/L8-2gAFJ_Uk

  • „Kitesszük a szűrét…”2021

A 2021 évi „Kitesszük a szűrét…” országos pályázatra Berettyóújfaluban egyesületünkből Torba Ildikó jelentkezett. A kétévente meghirdetett megmérettetés a cifraszűr készítésről, a szűrdíszítmények és szűcshímzések, a gyapjú- és nemezviseletek, a szűr és szűcsmotívumokkal díszített használati tárgyak megújulásáról szól hagyományos és modern formában egyaránt.
Az idei felhívásra minden eddiginél több nevezés érkezett. A pályamunkák bírálata nyomán egyesületünk szűrrátét készítő tagja a modern egyéni kategória alkotói díját nyerte el.

teljes cikk és  fotók

  • Aldebrői fafaragó tábor-2021

A 6. Aldebrő fafaragó tábor 2021. június 7-én kezdte meg a munkát. Tizennégy faragó érkezett, hogy elkészüljenek a jelző oszlopok a község nevezetes helyeihez és Grassalkovich Antal szobra.
A félbevágott rönkök háncsolása után munkaasztalra kerültek a kiszabott oszlopok, hogy a minták felrajzolása után megkezdődjön a faragás. A ketten elkezdték a szemétgyűjtők szabását, hogy az adott helyhez illő alkalmatosság szülessen.
A mesterek összeszokott csapatként dolgoztak, mindenki segített, ott ahol kellet, vagy lehetett. A közös munka eredményeként vasárnap reggelre megszületett a kilenc díszoszlop, a két szemétgyűjtő és elkészült Grassalkovich Antal szobra is.

teljes cikk

fotók: https://photos.app.goo.gl/tofhRNbgQKFkMuQH8
videók: 1. nap: https://youtu.be/7CqD_nMsk1c
2. nap: https://youtu.be/4l8N24ggw1U
3. nap: https://youtu.be/Op6hIDATgt0
4. nap: https://youtu.be/FANzKPpgsFU
5. nap: https://youtu.be/7DpG57BFP2o
6. nap: https://youtu.be/5wiFgluP5XQ