• AMKA külön díjat kapott a csuhé betlehem

A Magyar Kézművességért Alapítvány 25. alkalommal hirdette meg betlehemi jászol pályázatát. Az elfogadott pályaművekből a szokástól eltérően, 2020-ban a vírus helyzet miatt nem nyílt kiállítás.

Erre a pályázatra küldte be Nádasdi Zoltánné csuhé és szalma alkalmazásával készült betlehemét.  Az alkotás elnyerte az AMKA különdíját.

  • Lovászné Juhász Rita Gyöngyössolymos díszpolgára lett

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi kitüntetések adományozásának rendjéről szóló 9/2015.(IV.30.) KT. számú rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében Díszpolgári címet adományozott Lovászné Juhász Rita népi iparművész részére. „Nem csak a „hamut” kell megőrizni, a lángot is tudni kell továbbadni”. A fenti bölcsesség Lovászné Juhász Rita alapértéke. Mátrafüreden él, de számos szállal kötődik Gyöngyössolymoshoz. Hat éve nagy odaadással és szaktudással vezeti a Gyöngyössolymosi Hímzőszakkört. Az elmúlt évek során több helyi vonatkozású munkával is hozzájárult a falu hagyományainak megőrzéséhez.

1980-as évektől mind máig aktívan részt vesz a Heves Megyei Népművészeti Egyesület munkájában, alkotótáborokat, kézműves foglalkozásokat szervez és vezet. Rendszeresen tart Heves megye településein kézműves bemutatókat. Gyöngyösön és környékén kiállítások, konferenciák, hagyományőrző rendezvények szervezésében, lebonyolításában aktívan részt vesz.

Teljes cikk

  • A Szent István Rádió riportja az Aldebrői Szkíta Emlékhelyről

A Szent István Rádió az 5. Aldebrői Fafaragó tábor alkalmával látogatott ki hozzánk. Kiss István és Balaton Tibor beszélgetett Farkas Erzsébettel, a rádió munkatársával a Szkíta Emlékhelyről és a Hídról mely a múlt és a jövő közé épült.  A rádió többször is sugározta, most pedig Kiss István képekkel ellátva készített egy filmet a rádióriportból.

A riport filmesítve

  • Bemutatjuk tagjainkat: Kiss István fafaragó

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület új videó sorozatot indít, melynek célja, hogy megismertesse népművészei tevékenységét.

Elsőként Kiss István fafaragó, népi iparművészt mutatjuk be, aki 2002-től tagja az egyesületnek és 2017-től az elnöke is.

Videó