• Hogyan tovább?

Több, mint tíz év telt el a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületében, a szellemi kulturális örökség listájáról hallottaktól az úrihímzés hagyományának felterjesztéséig, illetve az örökségi elemként reprezentatív listán való megjelenésig.

2022.szeptember 22-én hirdettek eredményt – aminek nagyon örültünk.

Október 8-án közös ünnepet tartottunk az úrihímzéssel foglalkozó alkotótársakkal. Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy ez csak a feladatok kezdetét jelenti. Széles körben, sok rendezvényen tovább kell éltetni. Alkalmakat, fórumokat, bemutatókat, táborokat kell szervezni, tartani, biztosítva a tovább élését.

A rendezvényen Viszóczky Ilona, a Herman Ottó múzeum etnográfusa, aki az egyik felterjesztő volt Dériné Érsek Ágnes egyesületi elnökkel – beszélt a felterjesztési dokumentumról, fotókról, filmről, és beszámolt a bírálók véleményéről.

Pocsainé Eperjesi Eszter lelkész, etnográfus, úrihímzés kutató a legújabb eredményekről számolt be. Biztatott, hogy tudásunkat csak közösségekben – hímzőműhelyekkel összefogva tudjuk megvalósítani.

A jelen lévő Tállya polgármestere, Serfőző Szabolcs biztosított a szellemi kulturális örökségi elem népszerűsítéséről a településen.

Jelen voltak a vendéglátó hegyaljaiakon kívül a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület úri hímzői, és a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőkör néhány tagja.