• Tanulmányi kirándulás

A pandémia alól felszabadulva egyre-másra szerveztük a betervezett kiállításokat, táborokat, szakmai napokat. Sajnos az Alkotótáborunk miatt nem lehettünk ott Mezőkövesden, az Országos Népművészeti Kiállítás területi kiállításának megnyitóján. A kirándulás alkalmával ezt is megnéztük.

Egyesületünk hímzőasszonyai a Csoóri Sándor 2019. évi szakmai pályázat támogatásával tanulmányi kiránduláson vettek részt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. Egervári Márta restaurátor vezetésével megnéztük a „… de a fátyol nehéz gúnya” című kiállítást. Láthattuk az emberi élet szokásaihoz, ünnepeihez kapcsolódó textileket. A vezetőnk felhívta figyelmünket a viseleteken lévő különleges díszítményekre. Ismét sokat tanultunk – tájegységi viseleteket, öltéseket, technikákat, amivel még eddig nem találkoztunk.

A nap második részében az úri hímzés kezdetéről beszélgettünk Veszprémben, a történelmi városrészben. Idegenvezetőnk volt Koszteczki László operatőr.

A következő két napon meghívásra érkeztünk Balatonalmádiba a Vörösberényi Nyugdíjas Klubba, és a Balatonlellei Hagyományőrző Egyesülethez, ahol az úri hímzéssel díszített munkáinkból rendeztünk kiállítást és tartottunk öltésbemutatót. Mind a két egyesület vendégünk volt a nyáron. Itt is tanulhattunk: új tájegységi hímzéseket, szeretetteljes vendéglátást, jó hangulat biztosítását.

2021-ben Tállyán találkozunk.