• A Debreceni „Gambrinus Kreatív Köz”-ben voltunk

A Művészetek Hétvégéje program keretében, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága felkérésére népi kézműveseink bemutatót tartottak, árusítottak a város új kulturális színterén, a Gambrinus Köz-ben, 2022. július 2-án. A gyerekek és szüleik számára szervezett, mára már igen népszerű Régimódi Játszótér a régi falusi szórakozás hangulatát hozta vissza az arra sétálóknak.

  • A szűr hímzése és rátétes díszítménye

„Cifra öltések kézzel és géppel” címmel szervezte a Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely azt a konferenciát, mely folytatása volt a 2019 szeptemberében tartott „Cifrán-szűrösen” I. projektnek.

Egyesületünk szakmai partnere volt a programnak, ahol az elméleti előadásokat Dezsőné Borbély Emma szövő, Népi iparművész a szűr alapanyagáról, Tóthné Bobonka Magdolna a Megyei Értéktár Bizottság nyugállományú referense a Hungarikumokról, közöttük a szűrről, Faragó Mária szűrhímző és Bak Zoltán szűrrátét készítő az Alföldi szűrök sokszínűségéről alkotó munkájuk bemutatásával tartott élményszerű beszámolót. A folytatásban Dobosné Hajdú Anikó hímző, Népi iparművész megnyitotta a „Nyargaló ötletek” című szakköri kiállításunkat.

Délután szűrrátétes bemutatót tartott Sebestyénné Györfi Anna szűrrátét készítő, Népi iparművész. Az érdeklődők Sebestyénné, Dobosné, Virágos Lajosné Kozák Anikó segítségével a legkorszerűbb varrógépek használatát és a szűrrátét készítésben lehetséges felhasználását ismertették a jelen levőkkel. Többen ki is próbálták a „nyargalás”-t, a szűr egyik varrógéppel készíthető díszítő elemének készítését is. A szakmai konferenciát divatbemutatóval gazdagítottuk, itt az egyesületünk tagjai mutatták be az általuk készített hímzéssel, szűrrátéttel díszített  ruhákat.

Napjainkban a vidékünkön rendkívül népszerű ősi viselet, a szűr díszítési módjai közül a hímzett és a rátétes technikákat mutattuk be, hiteles alkotók segítségével. A Cifrán-szűrösen II. konferencián és szakmai bemutatón felvetődtek a szűrkészítés legaktuálisabb problémái, melyek útmutatást is adnak az alkotóknak. Terveink szerint az év folyamán még egy záró rendezvényt tartunk a témában a közművelődési intézmény és az egyesület összefogásával.

  • Tisza-Tavi Napok-Tiszafüred, Halas Napok

Tiszafüred város Önkormányzatának felkérésére egyesületünk népi kézműves bemutatókkal, vásárral és gyermek programokkal vett részt a 4 napos, nagyszabású rendezvény sorozaton. A festői környezetben elhelyezett fapavilonok méltó bemutatkozást biztosítottak mestereinknek. A gyermek foglalkozásokat a strand területén tartották szakembereink, itt nemez tárgyak, bőr, gyöngy, fonal sodrással készült apró ékszerek készültek,  vesszőből font tárgyak kerültek ki a kis alkotók kezeiből.

  • Vándorinas tábor Nádudvaron 2022. július 7-10

Nádudvaron, a Népi Kézműves Szakgimnázium adott otthont a NESZ és a NESZ Ifjúsági Bizottsága által kezdeményezett tábornak. „A pásztorművészet sokszínűsége a Hortobágy és környéke néprajzi kultúrájának megismerése” című táborban 3 fiatal egyesületi tagunk vett részt, előadóként pedig 4 mesterünk kapott meghívást. Szabó István és Hutkai László bőrművesek, Konyári Sándor rézműves és Sánta Gyula késes osztotta meg tudását a fiatalokkal.

  • Szakmai továbbképzések helyszíne a Népi Mesterségek Háza

Július 7-9 -ig a hercegszántói hímzéssel ismerkedtek a megyében tevékenykedő hímzők. A nemezesek részére július 26 és 28 között tartjuk a továbbképzést. Téma a varrógép használata a nemezművességben.

  • Augusztusi előzetes:

Mesterségek Ünnepe 2022

Egyesületünk delegációja nagy erőkkel készül a Mesterségek Ünnepe programjaira. 17 fős csapatunk tagjai lesznek fazekasok, fémművesek, bőrművesek, nemezesek, szövő alkotó és természetesen fafaragók.