• Hímzők és nemezesek együtt alkottak

2021 június 30- július 1-ig  3 napos intenzív  programon vettek részt az egyesület hímző, és nemezes tagjai. Mivel mindkét mesterségnek mára már jelenős alkotói közösségei működnek a HBMNE-ben, és egymás tevékenysége iránt igen nagy érdeklődést tanúsítanak, közös nyári munkát terveztünk részükre. A hímzők megismerték, hogyan lehet a nemez gyapjúból olyan alapanyagot gyúrni, amelyre hímzett díszítmény helyezhető el, a nemezesek belekóstoltak a hímzés mesterségébe. Három nap alatt igen intenzív alkotómunka folyt, a program  minden rész vevője  kezei közül apró használati tárgyak kerültek ki. A tervek szerint az év hátralevő részében még összejönnek 2-3 alkalomra és folytatják a mesterségek megismerését, a közös alkotást.

  • „Ünnepnapi tárgyaink” kiállítás megnyitó augusztus 26-án

Egyesületünk vezetői pályázatot hirdettek tagjaink részére a pandémiás időszakban. Olyan új tárgyak készítésére biztattuk tagjainkat, melyek a Húsvéthoz kapcsolódtak. Egyéni és csoportos díjakat valamint  minden műfajban 1 fődíjat ajánlottunk a pályázóknak. Ez volt az első alkalom, amikor pénzdíjas pályázatot hirdettünk tagjainknak. A beérkezett alkotásokat dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus és az egyesület elnöke, Hubert Erzsébet bírálta.  Egyéni fődíjat Gyöngy Enikő kapott szőtteseiért és a hozzájuk készített rekeszzománc ékszereiért, a csoportos fődíjat 3 alkotócsoport között osztották meg: a Tiszta Forrás Hímző Kör, a nemezes alkotócsoport és a Virágos család pályamunkája részesült a díjazásban. Fafaragásban Kovács Zoltán, szövésben Petrovics Nikolett, öltözet kategóriában Gyöngy Hajnal, fémművességben (tűzzománc) Pető Erika, ékszer kategóriában Sarkadi Gyuláné, szálas anyag: Baji Imre, mézeskalács: Pusztai Gáborné érdemelte a fődíjat. A beérkezett pályamunkákból szerkesztett kisfilmet feltettük az egyesületi honlapra,  a kiállítást Sárándon a Közösségi Házban 2021 augusztus26-án 17 órakor nyitjuk meg.

  • Csapatépítő tréning

Ebből az alkalomból egy vaddisznó „került terítékre” majd tányérjainkra augusztus 6-án. A faragó-vadász tagunk által felszolgált vadat az egyesület asszonyai, lányai finom süteményei „kisérték”, és megkóstoltuk a házi pálinkákat is, melyet szintén tagjaink állítottak elő.

Augusztus 12-én a Debreceni Nagyerdő Békás tavánál közreműködtünk a Hagyományok Háza felkérésére játszóházzal, kézműves bemutatókkal, augusztus 15-én a Debreceni Virágkarnevál gyermek programján, a Galiba Fesztiválon, a debreceni Vidámparkban tartottak foglalkozásokat tagjaink.

Augusztus 20-án a „Hortobágyi Hídivásár a kulturális örökség megőrzésére” elnevezéssel szervezett programra kaptunk meghívást. Az ünnepélyes megnyitón a hortobágyi pásztor kultúra értékeinek ismertetése során egyesületünknek azon tagjait mutatta be az egyesület elnöke, akik a szűrkészítéssel,– Soósné Csibi Ilona, a pásztoroktól örökölt bőrmegmunkálási technikákkal (Gajdics Krisztián) a rézművességgel (Konyári Sándor) a pásztorkalap készítéssel (Sósné Mihalkó Emese) foglalkoznak kiemelkedő színvonalon.  Mellettük köszönthettük Török László fafaragót, Pusztai Gáborné mézeskalácsost is. Gajdics Krisztián segítségével bőr karkötőt készíthettek az érdeklődők. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület delegációjának kimagasló sikere volt a vásár több ezer látogatója körében.

Augusztus 20-án egyesületünk delegációja részese volt a Mesterségek Ünnepe programjainak az új helyszínen,  Budai Vár Polgári Negyedében. A várakozáson felüli nagy érdeklődés elégedettséggel töltötte el mestereinket. Kiemelkedő volt a vadászat-halászat témakörhöz kapcsolódó 3 napos „egy évestől 99 éves korúaknak” tartott programunk, melyet Virágos Lajosné Kozák Anikó és Dobosné Hajdú Anikó szervezett és valósított meg. A Mesterségek Ünnepe alkalmából hirdetett díjat, az Év Ifjú Mesteré-t mindannyiunk örömére, fiatal szövőnk, Petrovics Nikolett nyerte el.

A FolkTrend divatbemutatón, melyen az Agrárminisztérium által meghirdetett Hungarikum pályázaton díjazott alkotások szerepeltek, bemutatták Dobosné Hajdú Anikó hímző-nemezes, Petrovics Nikolett szövő és Sütő Brigitta hímző öltözeteit.

Augusztus 27-én adták át a Népművészet Mestere kitüntetéseket. Nagy örömünkre, egyesületünk egyik alapító tagja, Hutkai László bőrműves, népi iparművész is a kitüntetettek között volt.