• Elkezdődött az oktató filmek készítése a Népi Mesterségek Házában

A Nemzeti Művelődési Intézet és a NESZ kezdeményezésére a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület is részt vesz az „aszakkör” elnevezésű oktatófilm sorozat létrehozásában. A forgatási helyszínek a Népi Mesterségek Házában kialakított stúdióban és Rózsa Péter biogazda gazdaságában voltak és lesznek a továbbiakban.

A szabadtéri felvételeken Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó és férje a kézi aratást mutatták be. A készülő filmnek ebből a fejezetéből a majdani szakköri tagok megtanulhatják, milyen módon lehet a gabonából a feldolgozása alkalmas anyagot megszerezni, melyek a kézi aratás lehetséges formái, eszközei. A hagyományos és mai használatú tárgyak készítéséről készülnek majd a film további fejezetei.

Bencsik Márta csuhéfonó népi iparművész az egyesületünk székházában kialakított rögtönzött stúdiójában avatta be a nézőket mestersége rejtelmeibe. Az alapanyag előkészítésének bemutatása után megmutatta a majdani szakkörösöknek a mai használatú csuhé tárgyak készítését: a filmen láthatjuk majd a tároló edények, kosarak, lábtörlők megfonása mellett gyermekjátékok készítését is, jelezve, hogy milyen sokszínű a csuhé felhasználási módja. A filmek készítésében vezető szerepet vállaló stáb, a hang és kép rögzítő szakemberek nagyon hozzáértően és lelkesen dolgoztak a mesterrel a mesterségek bemutatásában.

Várjuk a további filmek felvételeit: a szalmafonásról, szűrhímzésről, a csont- és szarufaragásról, és a paszomány készítéséről. Ezek július második felében, augusztus, valamint szeptember hónapban lesznek.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a NESZ felkért néhány egyesületi vezetőt, hogy a közművelődési szakember képzésben is vállaljanak feladatot. A Hajdú-Bihar megyében működő két egyesület elnöke, Kolozsvári István etnográfus és Hubert Erzsébet közművelődési szakember és etnográfus vállalt előadásokat a leendő közösségfejlesztő szakemberek számára. Megismertették a tanfolyami hallgatókkal a népi kézművesség jelenlegi szervezeteit, azok működését, a NESZ tevékenységét és a megyei egyesületek munkáját. A szakmai nap második részében egy népi kismesterséggel, a szalmafonással találkoztak, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó foglalkozásán. A kis létszámú, de annál lelkesebb hallgatóság minden tagja elkészített egy szalma kosárkát, amelyet hazavihettek.

  • Kézművesség virágok azonos helyszínen

Debrecen kulturális életének vezetői forgalmazási lehetőségeket ajánlottak az itt élő kézművesek számára. A mi egyesületünk néhány tagja is élt a lehetőséggel, a felújított virágpiacon, július hónap 3 hétvégéjén árusítják termékeiket. Meghívást kaptak a „Csak design”, a Ciha és a Bihari Népművészeti Egyesület vállalkozó tagjai is.

  • Körösvölgyi Sokadalom

Egyesületünk férfi tagjai közül néhányan ebben az évben is részt vettek a gyulai rendezvényein. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, mint szervező mellett, a Tiszántúl számos népi kézműves egyesülete jelent meg, a programot az idén is hagyományosan néptánc és népzenei műsorok gazdagították. Egyesületi tagjaink közül a rendezvényen résztvevő szarutárgy készítő, a faművesek és a pásztorművész mester minőségi termékei iránt jelentős érdeklődés mutatkozott a gyulai rendezvényen.

  • Együttműködési megállapodás

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Bölcsész kara vezetői megkötötték azt az együttműködési megállapodást, melynek lényege, hogy a BTK, de kiemelten a néprajzi szakos hallgatók tantervébe illesztve bekerül a népi kézművesség is. Néhány, a megyében hagyományos mesterséggel elméleti és gyakorlati foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a hallgatók az egyesület tagjainak vezetésével. Az egyelőre félévre tervezett program során választhatnak a mesterségek közül: hímzés, szövés, nemezelés és fazekasság a kínálat.

  • Tagszervezeti Fórum

Elnökünk vett részt a NESZ Tagszervezeti Fórumán, ahol az aktuális feladatok megismertetése mellett a Mesterségek Ünnepe új helyszínének megtekintése volt a legfontosabb esemény. Feszült várakozással készülünk a feladatra, amely valamennyi résztevő számára nagy kihívásnak ígérkezik. 

  • Magyar Kézműves Remek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Kollégiumban történt személyi változás új gondolatok megvalósítását hozta. Kovács J. Attila, a NESZ egyik alelnöke lett a Kollégium elnöke, aki online tájékoztatón ismertette a Magyar Kézműves Remek pályázatot. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ebben az évben sem lesz a pályamunkákból kiállítás, online bemutatóra számíthatnak a pályázók és az érdeklődők. Ennek ellenére színvonalas alkotásokat várhatunk, hiszen ebben az évben  Szakmai Napot is hirdetett a Kamara azzal a céllal, hogy konzultációs lehetőséget adjanak a pályázóknak. Az online formában az előző években már dolgozó zsűri tagok adtak tanácsokat az online térben megjelent alkotóknak a bemutatott pályamunkáiról.

  • Hagyományőrző Családi Szombat

 Hagyományőrző Családi Szombat elnevezéssel, Múltunk jövője jó kezekben címet viselte az a rendezvény, amelynek szakmai együttműködője volt a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület. A Debrecen alvóvárosa, Józsa gazdag múlttal rendelkező közművelődési intézménye és a Józsai Vászonhímzők Egyesülete szervezte a sokszínű szakmai tartalommal megtöltött délutánt. Néptánc, népzene, a legszínvonalasabb előadók tolmácsolásában, hagyományos viselet bemutató -kalotaszegi lány öltöztetése-, valamint népi iparművészeti öltözetek kerültek színpadra. A divatbemutató érdekessége az volt, hogy néhány öltözetet maguk az alkotóik, magukon viselve mutatták be. Láthattuk a Tégláskerti Öltögetők és a Hajdúsámsoni Öltögetők, a Tiszta Forrás Hímző Kör és több egyesületi tagunk, Sütő Brigitta hímző, és Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátétes alkotó öltözeteit. A színpadon vászonhímzéseket bemutató kamara kiállítás is helyet kapott, a nézőtér mellett pedig népi kézművesek portékáiból válogathattak a jelen levők. Volt kézműves játszóház, könyvbemutató is.