• Hírek a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület háza tájáról

Radics László a Népművészet Mestere Egyesületünk vezetőségi tagja 70 éves születésnapját ünnepeltük október 7-én, a szokásos havi vezetőségi ülésünkön. Az ünnepelt, titkárunk, Virágos Lajosné Kozák Anikó énekes köszöntőjét és egy csodálatos tortát kapott a közösségtől.

 A Főnix Rendezvényszervező Kht. meghívására október 10-én egyesületünk delegációja részt vett a Szüreti Vigasság elnevezésű programon Debrecenben, az újjávarázsolt Dósa nádor téren.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai 8 féle kismesterséggel pályáztak az Országos Népművészeti Kiállítás Észak-alföldi régiós eseményén.

A hímzőket Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész és az általa vezetett 2 szakkör, a Kabai Hímzők és a Tiszta Forrás Hímző Kör, a Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész által vezetett Öltögetők és a nemezes csoport, valamint Sütő Brigitta a Népművészet Ifjú Mestere képviselte.  A szövők közül Petrovics Nikolett a Népművészet Ifjú Mestere népi iparművész, Doedesné Tasnády Tímea és Rózsa Sándorné pályázatott eredményesen. A fazekasaink közül ifj. Fazekas István népi iparművész alkotásai láthatók, aki párjával, Sütő Brigittával együtt készített pályamunkát. Baji Imre a kosárfonóinkat, Sánta Gyula a fémműveseinket, késeseinket, Hutkai László a bőrműveseinket képviselte. Sósné Mihalkó Emese a pásztorkalapjaival pályázott sikeresen. Hangszereivel jelentkezett és kiállításra került Tóth Sándor citerakészítő tagunk.

Hajdúnánáson a Kendereskertben a Behajtási ünnepségen vett részt egyesületünk delegációja október 17-én. A rendezvénnyel a régi időket idézték a szervezők, amikor kézművesek, táncosok, az „Örökös Pásztorok” felvontatásával téli szálláshelyükre kísérték a tavasztól őszig a legelőkön  tartózkodó állatokat. A rendezvény célja, hogy erősítse a Hortobágy szélén fekvő, a pásztorkultúrát éltető város közösségeit, közöttük a népi kézművesekét is.

 A Tiszta Forrás Hímző Kört 45 éve alapították. A jubileumot kiállítással ünnepeljük a Debreceni Református Kollégium Múzeumában. A bemutatót október 29-én 15 órákor Dóra Fruzsina etnográfus, a Hagyományok Háza Tárvezető helyettese nyitja meg.