A NESZ által meghirdetett „Mester és inas” projektben egyesületünkből két mester, Fazekas Ferenc fazekas és Kiss Árpádné paszományos, palástkészítő jelentkezett. Mindketten fiatal egyesületi tagjainknak ajánlották a tudásátadásnak a hagyományos, régóta ismert módját.

Fazekas Ferenc tanítványa Elekné Tóth Beatrix, akivel a több hónapos munka során gazdasági edényeket, (pl. baromfi itatók) víztárolók (kanta, korsó) és tároló edények (bödön) készültek. Minden edény a nádudvari formákat őrzi, a tárgyak égetése folyamatban van.

Kiss Árpádné növendéke Tóth Szilvia, csipkekészítő és Bihariné Virágos Fruzsina textiles, kályhás szakmunkás. Ők a vírushelyzet miatt kis időeltolással kezdik a személyes találkozást igénylő munkát. Addig is a szakirodalom tanulmányozásával foglalkoznak.

A Népművészeti Ifjú Mestere, Hákli Tímea fazekas is azon szerencsések közé tartozik, akit a szomszéd egyesület tagja, a tiszafüredi Szűcs Imre fazekas inasnak fogadott. Az ifjú és az idős mester a debreceni fazekas fesztiválok alkalmával ismerkedtek meg. A munkakapcsolat és barátság közöttük régóta tart, az is közös bennük, hogy mindketten elnyerték már a fesztivál pályázatának fődíját. A közös munka elindult, a folytatás a nyár végén, a vírus helyzettől függően lesz.

A Mezőkövesden megrendezendő Százrózsás Hímző Pályázatra egyéni alkotással pályázik Molnár Tiborné népi iparművész, a megyei egyesület hímző szekciójának vezetője valamint két, általa vezetett alkotóközösség, a kabai és a debreceni. A vírushelyzet miatt rendhagyó módon megrendezett pályázati kiállítás a megszervező Matyó Népművészeti Egyesület bátor kezdeményezése, drukkolunk nekik, hogy sikeresek legyenek!

Boldog családi események gazdagítják életünket. Szabó Erzsó, kitűnő nemezes alkotónk lánygyermeknek adott életet márciusban. Petrovics Nikolett, szövőműhelyünk vezetője pedig örök hűséget fogadott párjának május hónapban!
Gratulálunk az ifjaknak, boldogságot, egészséges életet kívánunk Nekik.