A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület néhány augusztusi és szeptemberi programjáról, rendezvényeiről ad hírt…

  • Augusztus
  1. augusztus 13.- 14. Virágzó Népművészet Fesztivál: A két napos rendezvényen bemutatkoztak az Egyesületünkben működő; fazekas, nemezes, gyöngyfűző, szövő, kosárfonó, bőrműves és hímző szakköreink és tagjaik. De volt kézműves vásár, mesterség bemutató és népzenei fellépők is. Kézműves játszóházakban korhatár nélkül bárki kipróbálhatta ügyességét, s mesterségbemutatókon láthatta közvetlen közelből kézműves mesterinket alkotás közben, tudásuk egy – egy darabját pedig a kézműves vásárban.
  1. Mesterségek Ünnepe: A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület pavilonjait a Szentháromság téren találhatta meg az érdeklődő közönség. Mestereink nívós portékákkal és színvonalas bemutatókkal vártak mindenkit.
  1. A Mesterségek Ünnepének jeles eseménye volt a NESZ díjainak átadása: Ebben az esztendőben Egyesületünk tagja Makkai Kálmánné kosárfonó, Gránátalma – díjas népi iparművészünk átvehette a megtisztelő Hagyományőrző Díjat. Itt is szívből gratulálunk neki!
  1. augusztus 27. Szinva Örökség Napok: Egyesületünk a Miskolc Város által hagyományteremtő kulturális eseményként kitalált és rendezett programon vett részt. Feladatunk volt, hogy a Diósgyőr városrészben rendezett eseményeken családi kézműves programokat biztosítsunk, interaktív mesterség bemutatókkal fűszerezve.
  • Szeptember
  1. szeptember 10. -én rendeztük meg megalakulásunk 40 éves évfordulója alkalmából az Ünnepi Közgyűlésünket, amit szolid kerti parti követett. Köszönjük az ünnepi tortát a NESZ- nek!
  1. szeptember 17. „Nagyjaink” c. gyűjteményes, népművészeti tárgyalkotó kiállításunk nyílt Miskolcon a Feledy–Házban. Az ünnepi események sorába szántuk azt a nagyszabású kiállítást, amit a 40 éves évfordulónkra szerveztünk és rendeztünk közösen a Herman Ottó Múzeummal. Ezúttal is köszönjük a Múzeum munkatársaink; Kákóczky András művészettörténész és Viszóczky Ilona etnográfusnak a szakmai segítséget. Terveink szerint a kiállítás december 9–ig látogatható, kedd – péntek 9 órától – 17 óráig. (Feledy – Ház, 3525 Miskolc, Deák tér 3)
  1. A Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban egész nyáron intenzíven folytak a szakköri munkák mind a hét szakkörünkben, október végén zárulnak, terveink szerint kiállítás keretében mutatták volna be ez évi alkotásait a szakköri tagok, de az energia ”események” miatt tavaszra halasztottuk a szakmai bemutatkozást.