• Élő Népművészet

2021. április 22-én délután nyílt meg a Kárpát-medence talán legrangosabb tárgyalkotó népművészeti seregszemléjének, az öt évente megrendezésre kerülő „ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET” pályázatnak az országos kiállítása.

A pandémiás helyzet miatt a megnyitóra a virtuális térben, a Facebook és a YouTube segítségével került sor, de a tárgyaknak, az alkotásoknak a Hagyományok Háza és a Népi Iparművészeti Múzeum épületei adnak otthont, arra várva, hogy személyesen is megtekinthessük őket.

Szervezetünk számára nagy öröm és büszkeség, hogy egyesületünk több tagjának munkái is helyet kaptak ezen a rangos, számos kézműves szakágra kiterjedő tárlaton. Szeretnénk őket név szerint is felsorakoztatni itt; azoknál, akik díjat is kaptak, azt is feltüntetve:

Szügyi Éva

Gelencsér Julianna

Komendó Gabriella

Józsa-Szaka E. Kata (Arany oklevél)

Kovács György

Fehér Csaba

Kecskeméti Róbert (Arany oklevél)

Viasz Zoltán (Arany oklevél)

Gratulálunk mindnyájuknak!

  • VI. Sárbogárdi Fafaragó Alkotótábor

Nagy örömmel tudatjuk, hogy szervezetünk 2021. június 21-26 között megrendezi a VI. Sárbogárdi Fafaragó Alkotótábort a Sárbogárd-Sárszentmiklósi Evangélikus Gyülekezet közösségi házánál. A június 1-től hatályba lépő jogszabályok ugyanis végre lehetővé teszik a nyári táborok megtartását.

A tábor kiemelt témája a népi fajátékok elkészítése lesz, de közös alkotásra is készülünk, melyet ezúttal is a város egyik közintézményének szeretnénk ajándékozni. A csütörtöki napra pedig – immár hagyományosan – szakmai kirándulást szervezünk. A program szakmai vezetője Nemes Ferenc faragó népi iparművész lesz, segítői pedig Váraljai Péter asztalos-fafaragó és Viasz Zoltán népihangszer-készítő lesznek. A reggeli lelki táplálékról pedig Váraljainé Melis Orsolya evangélikus lelkész fog gondoskodni, aki a tábor ügyes-bajos dolgaiban is a segítségünkre lesz majd.

A táborban étkezés, meleg ebéd biztosított, s igény esetén szállás is rendelkezésre áll majd.

A VI. Sárbogárdi Fafaragó Alkotótábort 2021-ben a Csoóri Sándor Alap támogatja.