• Őszi szünetben kézműves foglalkozásokra vártuk a gyerekeket

A szünet öt napján, minden nap három kézműves különböző ötletekkel készült, az öt nap alatt sokféle technikával lehetett megismerkedni. Az ingyenes kézműves foglalkozásokra minden nap nagyon sokan jöttek, felszabadult, vidám hangulatban alkottak a gyerekek, és a kísérőik is, anyukák, apukák, nagymamák.

A programot Székesfehérvár Megyei Jogú Önkormányzata támogatta.

  • 25 éves a Fehérvári Kézművesek Egyesülete – „25 év–25 mesterség” kiállítás megnyitója

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesület elnöke köszöntötte a jeles alkalommal megjelent vendégeket, érdeklődőket, kézműveseket, majd Király Dávid dudán játszott népi dallamai ünnepi hangulatot teremtettek. Szenczi Jánosné visszaemlékezett az elmúlt 25 évről, az egyesület megalakulásáról, az eddig elért eredményekről.

Lehrner Zsolt Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, kiemelte a város és az egyesület jó kapcsolatát, és azt, hogy a Fehérvári Kézművesek évről-évre hozzájárulnak a színes városi programokhoz. Az egyesület saját rendezvényei: Húsvéti tojásfestő maraton, a Tűzzel-vassal Fesztivál, Betlehemi szép csillag pályázat és kiállítás, Advent a Rác utcában összefonódnak a város nevével, sok látogatót vonzanak az egész országból.

Az egyesület 25 évi munkájának elismeréséül dr. Cser-Palkovics András polgármester nevében Lehrner Zsolt díszoklevelet és egy születésnapi tortát adott át az egyesületnek.

25. születésnap tiszteletére nyíló „25 év- 25 mesterség” című kiállítást, Szabó Zoltán a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa nyitotta meg. Az értékőrzés és a kézművesség továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, elismeréssel beszélt a 25 év alatt elért sokrétű munkáról.

Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója a kezdetektől figyeli az egyesület munkáját, hiszen az első lépések, a megalakulás itt kezdődött. Az intézmény azóta is számos egyesületi kiállításnak, rendezvénynek biztosít helyszínt, melyet örömmel tesz, mert fontosnak tartja a kézművességet és annak továbbadását.

Részlet a „25 év – 25 mesterség” című kiadványból, mely a jubileumi alkalomból jelent meg:

„Az 1995-ben megalakult Öreghegyi Kézművesek Társasága 1998-ban Fehérvári Kézművesek Egyesülete néven került bejegyzésre, melyet 15 fő alapított. Az egyesület jelenlegi létszáma 117 fő aktív tag és 11 fő tiszteletbeli tag.

Egyesületünk célja a kulturális örökség védelme, a magyar és nemzetiségi tárgyalkotó népművészet, népi iparművészet és az iparművészet értékeinek megőrzése, új alkotások létrehozása, a népi kézművesség tovább örökítése; a népi kézműves mesterségek megismertetése, továbbadása és oktatása.

Tagjaink főként székesfehérváriak, Fejér megyeiek. Jó szakmai hírnevünknek és közösségi életünknek köszönhetően Budapestről és a környező megyékből is tartoznak hozzánk kézművesek.

Egyesületünk 2010 tavaszától működteti Székesfehérváron a Rác utca 27. szám alatti „Kézművesek házát”, az alkotóházunkat. Szakmai műhelyek, közösségi terem, szép és tágas udvar padokkal nyújt lehetőséget az alkotásra, játszóházak és kézműves bemutatók, szakköri foglalkozások megtartására.

Saját rendezvényeink, melyek mára regionális és országos eseményekké váltak: Tojásfestő-maraton, Textiludvar-textilkert, Tűzzel-vassal Fesztivál, nyári táborok, őszi szakmai napok, Betlehemi szép csillag alkotópályázat, Advent a Rác utcában.

A „Kézművesek háza” és a „Tűzzel-vassal Fesztivál” 2019-ben bekerült a Fejér Megyei Értéktárba.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete az eltelt 25 év alatt a kézművességre, a népi és nem népi kézműves szakmák megismerésére, a szakmák műveléséhez szükséges tudás megszerzésére, a kézműves technikák elsajátítására fordított nagy hangsúlyt. Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek örömmel jönnek be az alkotóházunkba, hogy egy-egy foglalkozás, rendezvény alkalmával megismerkedjenek a hagyományainkkal, megtanuljanak egy-egy kézműves mesterséget, és közben megtapasztalják az alkotás örömét.

A „25 év – 25 mesterség” című kiadványunkkal bemutatjuk, hogy az eltelt 25 év alatt milyen mesterségeket lehetett és lehet megismernie annak, aki eljön az alkotóházukba, részt vesz foglalkozásainkon, mesterség-bemutatóinkon.

A kézműves mesterségek tanulása során mindenki bekerülhet egy csodálatos világba, ahol eléje tárul a magyar népművészet, a népi iparművészet, az iparművészet sok-sok kincse, gazdag tárháza.

Ajánlom figyelmükbe „25 év – 25 mesterség” című kiadványunkat, mely az egyesület megalakulásának 25. évfordulójára készült, mert ezt a gazdag a múltat szeretnénk minden olvasóval megismertetni és népi hagyományainkat, kézműves mesterségeinket, kézműves kincseinket továbbadni az utánunk jövőknek, az új nemzedéknek.

Szenczi Jánosné

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke”

  • A XXI. Betlehemi szép csillag – pályázat és kiállítás

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által meghirdetett betlehemi pályázatra érkező alkotásokat kiállításon mutatjuk be az érdeklődőknek, valamint bemutatjuk a 25 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak betlehemeit Radetzky Jenőné gyűjteményéből.

A kiállítás megnyitó ünnepsége: 2023. december 2. 11 óra

Helyszín: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Székesfehérvár, Liszt F. u.1.

Köszöntőt mond: Ugrits Tamás Püspöki Iroda Igazgató

A kiállítást megnyitja: Váczi Márk történész, néprajzkutató

A megnyitón közreműködnek: a Székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola növendékei

A kiállítás 2023. december 20-ig ingyenesen látogatható.

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 13–17 óra, vasárnap 15–17 óra

  • „Advent a Rác utcában”

Kézműves foglalkozások Székesfehérváron a Rác utca 27. szám alatti Kézművesek házában. Szeretettel várjuk az érdeklődőket december két hétvégéjén:

december 9-én szombaton és 10-én vasárnap 10-16 óra között valamint

december 16-án szombaton és 17-én vasárnap 10-16 óra között !

  • Műhelyeink

Jelenleg a kézművesházban 13 szakkör, műhely működik. Sokan rendszeresen jönnek, de új érdeklődők is felkeresik kézműves házunkat.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.