• Szenczi Jánosné – Király Zsiga díj

Sok szeretettel gratulálunk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnökasszonyának Szenczi Jánosné Zsuzsának, aki 2023. augusztus 20-án a Népművészeti Egyesületek Szövetségétől a népművészetért végzett tevékenysége elismeréseként “Király Zsiga díjat” kapott, melyet Budapesten a Mesterségek Ünnepén vett át.

A Király Zsiga-díj, a NESZ legrangosabb elismerése, amelyet olyan alkotóknak ítélnek oda, akik munkásságukkal kiemelkednek a többi népművész közül, vagy szervezői kvalitásaiknak köszönhetően érdemelték ki ezt a rangos elismerést.

Zsuzsa, munkájával tovább viszi, gazdagítja az egyesület hagyományait. Alkotóként és az egyesület elnökeként magas színvonalon, elhivatottan végzi feladatait, képviseli az egyesületet, a hagyományőrzés és a közösségépítés ügyét minden fórumon.

 • Gratulálunk Szocska Ágnes egyesületi tagunknak

Ágnes, az Agrárminisztérium által kiírt “Hungarikum-Hagyomány a divatban” pályázaton eredményesen szerepelt és az általa szőtt-varrt kollekciót a Mesterségek Ünnepén rendezett FolkTREND divatbemutatón láthattuk.

 • Királyi napok – Székesfehérvár

Az augusztus 18-tól 20-ig megrendezett székesfehérvári ünnepségen sokan érdeklődtek a népművészetek iránt is.

A programon a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai aktívan részt vettek, egész nap gyerek kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal várták az érdeklődőket, amelyen sokan vettek részt.

 • Mesterségek Ünnepe

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében tartották meg a 37. Mesterségek Ünnepét augusztus 18-tól 20-ig.

Tagjaink az idén is szép számmal képviselték a Fehérvári Kézművesek Egyesületét a rendezvényen. A sátorban, megőrzött régi tárgyakkal berendezett népi konyhát mutattunk be. Itt zajlottak mindhárom napon folyamatosan a különféle mesterség bemutatók.

Az asztalokon kézműves portékákban lehetett gyönyörködni.

Ismét lehetett vásárolni Fodorné László Mária „Szőttesbe álmodott Sárköz” című könyvét dedikálva, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete sátrainál.

 • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Augusztus 21-től vidám hangulatban töltöttek el a gyerekek egy hetet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal várták a gyerekeket.

Az alkotóhét célja a népi kézműves szakmák megismertetése, műveletek elsajátítása, játékok és használati tárgyak készítése különféle technikákkal.

Az alkotás során a gyerekek megvalósították saját elképzeléseiket, önállóan döntöttek a minták és a színek választásáról.

A hét jó hangulatban telt. A „kis kézművesek” alkotókedve töretlen volt, nagyon boldogok voltak, hogy saját készítésű használati tárgyakat alkothattak.

A tábort támogatta Székesfehérvár Megyei Jogú Önkormányzata.

 • „Egy falat Tücsök Művek” című kiállítás

Szeretettel gratulálunk kézműves társainknak!  A móri Tücsök Műhely Kulturális Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás, melynek tagjai Grim Mária és Kováts Judit kézműves társaink is.

Helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár (Székesfehérvár, Sóstó ltp.1).

 • Civil Nap 2023 – Székesfehérvár

A Székesfehérvári Civil Napon, szeptember 16-án sokan érdeklődtek a népművészetek iránt is.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel.

Köszönjük az érdeklődést, várjuk Önöket rendezvényeinken, szakköreinken az alkotó házunkban, Rác utca 27!

 • „A selyem varázslata” című kiállítás

Szeretettel gratulálunk Pál Ildikó selyemfestő kézműves társunknak a szép kiállításhoz!

 • Ez is papír…. szakmai nap a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt

Ez is papír… rendezvényükre.

Időpontja: 2023. október 7. szombat 10.00–15.00 óráig

Helyszíne: Székesfehérvár, Rác u.27.

PROGRAM:

10.00: Kézműves könyvkötészet elmélete

– Kőnig Nóra

11.00: Papírkészítés története

– Vincze Mátyás

11.30: Csodálatos papír, innováció és origami

– Horváth Hella

12.15-15.00: Gyakorlat

 • könyvkötés fűzéssel, tábla készítése
 • papírmerítés, víztelenítés, szárítás
 • doboz, boríték hajtogatása

Kiállítás keretében megmutatjuk a szükséges eszközöket és kész munkákat mindhárom technikával.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.