• Babavarrás – Szakmai nap

Március 25-én a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában Lehoczkyné Tersinszki Rita – Pilli Molli vezetésével tüneményes babák készültek. Az érdeklődök jó kedvvel szorgoskodtak, a különleges hajú babák szép ruhájukban nagy örömet okoztak. A nap végére a babák szépen egymás mellé kucorogtak a székre egy fénykép kedvéért. Mindenki a maga kedvére alkotott, de csodás ajándék is lehet.

  • „TOJÁSFESTŐ MARATON” – Európai Művészet és Kézművesség Napjai

„Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hétvégéje”

„Kézművesség a mindennapjainkban”

A nemzetközi és az országos rendezvényhez kapcsolódva április 1-én 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket családi programunkon a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában.

Maraton volt ez a szombati nap a javából, hiszen 9 kézműves egész nap megállás nélkül mutatta, segítette a mintadarabok elkészítését.

„Tojásfestő maraton” családi programunk már évek óta hagyománynak számít a Fehérvári Kézműves Egyesület tavaszi rendezvényei között. Évről-évre mindig nagy sikere van városunkban és a megyében, a húsvétra hangolódni vágyó és készülődő érdeklődők között.

Az április 1-jei szombat igazi családi nap volt, gyerekek nagymamával, szülőkkel érkeztek, felnőttek egyénileg és csoportosan is betértek hozzánk. A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, melyek piros festőlében vagy a hagymahéjával színesített vízben nyerték el hagyományos színeiket.  Majd a viasz letörlése után egy varázslat történt, előkerült az írt minta, a tojások csillogtak, ragyogtak a kezekben.

A tojásfestés mellett a nap folyamán nagy sikere volt a húsvéti ajándékok, lakásdíszek készítésének is. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is.

  • Húsvét hétfői tavaszváró

Családi programunkon április 10-én 10 – 14 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában.

Nagy sikere volt a „tojás” keresésnek, a gyerekek élvezték, minden bokor, virág alá bekukucskáltak.

A nap folyamán gyapjú barikák, húsvéti nyuszik, díszes tojások, filc díszek készültek.

Az udvaron népi ügyességi játékokkal ismerkedtek, élvezettel néztük sikerük boldogságát.

Nagy öröm volt számunkra, hogy családok a tavaszi vakációba betervezték a programunkat, jó volt látni, ahogy gyerekek önállóan vagy a szülőkkel együtt élvezték

  • Műhelyeink

Jelenleg a kézművesházban 13 szakkör, műhely működik. Sokan rendszeresen jönnek, de új érdeklődők is felkeresik kézműves házunkat.

  • Textiludvar – textilkert – Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával várjuk Önöket.

  1. április 29. szombat, 10-18 óra

Helyszín: Székesfehérvár, Rác utca 27.

Az előadások mellett mesterség-bemutatókat tartunk, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a keresztszemes hímzéssel, a zoknikötéssel, a többféle módon mintázott szalagok szövésével, a foltvarrással, a höveji csipke készítésével, a szövőszéken való szövéssel.

Egész napos kézműves vásár az egyesület udvarában.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.