• Medve Nap – „A te füled is varrott?”

A népi időjárásjósló napok szerint február 2-án a medve viselkedését kell figyelni. Ehhez kapcsolódóan a Fehérvári Kézművesek Egyesülete ismét Medve napot szervezett 2023. február 4-én.

„Ellepték a medvék a fehérvári Rác utcát!

A hagyomány szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án, ha kijön a medve barlangjából, és meglátja az árnyékát, vagyis süt a nap, akkor visszabújik, és tovább alszik, mert a tavasz még odébb van. Ha borús idő van, akkor a medve kint marad, mert hamarosan megérkezik a tavasz.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, ha nem is tudta szombaton kicsalogatni a medvét a barlangjából, de helyette megvarrták, megfaragták vagy éppen megsütötték a hétvégi programjukon.” – írta a hétvégi eseményünkről a Fejér Megyei Hírlap.

  • Sorsok és fonalak kiállítás megnyitó

Emlékkiállítás HOLLÓSI ISTVÁN tiszteletére

„Hagyomány – érték – örökítés”

A Sorsok és fonalak című kiállítást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban a Fehérvári Kézművesek Egyesülete rendezte meg, a megnyitóra február 11-én került sor.

Szenczi Jánosné a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke köszöntötte a Hollósi család tagjait, Horváth Sándor urat, Seregélyes polgármesterét, Sajtos József urat, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját és az érdeklődőket.

Szenczi Jánosné mesélte el miért jött létre a kiállítás és alkották meg a kiadványt:

„A kiállítással szeretnénk bemutatni a Seregélyesi Tájházat, a Tájház szőttes gyűjteményét, és megemlékezni a Tájház gondozójáról, őrzőjéről Hollósi Pista bácsiról. Nem véletlenül adtuk a kiállításnak ezt a címet, hiszen Pista bácsi életét végig kísérték a fonalak, a hímzőfonalak, a szövőfonalak, a csipkeverő fonalak, melyeket felhasználva csodaszép alkotásokat hagyott ránk.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 4 tagja, Bognár Márta, Landgráf Katalin, Szenczi Jánosné, Telbiszné Heckenast Csilla gyűjtőmunkát végzett a Seregélyesi Tájházban, melynek során a házban levő szőtteseket leltározták fel. Mindent lejegyeztek róluk, és ebben nagy segítség volt Hollósi István, Pista bácsi a Tájház létrehozója, gondozója. Sajnos Pista bácsi tavaly elhunyt, így nélküle fejezték be a munkát.

A gyűjtésünket, a Tájház bemutatását és Pista bácsiról szóló emlékezésünket egy kiállításban és egy kiadványban jelentetjük meg.”

Horváth Sándor úr, Seregélyes polgármestere kedves szavakkal emlékezett Pista bácsira, büszkén mondta, hogy Seregélyes településért járó kitüntetést elsőként Pista bácsi kapta 2005-ben.

Gondolatait Arany János idézettel zárta: „Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élete kincsét, ámbár napja múl”.

Sajtos József úr, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a Tájházról, a gyűjteményről mesélt. Pista bácsi ismerte az egész falut, sokan betértek hozzá, turisták is szívesen hallgatták történeteit, a használati tárgyak funkcióit. 1978-ban 30 érdeklődő asszonnyal elindult kézimunka szakkör vezetője lett, rendszeresen találkoztak, majd 1992-től együtt kezelték, gondozták a Tájházat, ekkor már a szakkör is itt működött. Pista bácsi tanította a felnőtteket, a gyerekeket, mindig meg akarta osztani a tudását, ez volt a küldetése.

Az utókor feladata, hogy kövessék Pista bácsi által megjelölt utat, mint a mostani kiállítás.

Köszönjük a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak és pedagógusainak a szép műsort, Pista bácsiról a megható szavakat, az emlékezést.

A Kákics együttes zenéje gyakran hallatszott a tiszta szobában, most emlékül Pista bácsinak szóltak a dalok.

A kiállítást Sajtos József igazgató úr nyitotta meg.

Szeretettel várunk mindenkit a kiállítás megtekintésére, kicsit visszarepülni a múltba, szemünk elé idézni a szorgosan szövő asszonyokat és az ügyes kezű Pista bácsit, megnézni a csodálatos, 100 éves textiliákat.

A gyönyörű kivitelű kiadványt lapozgatva pedig bármikor lehetőség adódik a kiállítás szőtteseinek felelevenítésére.

A megnyitót követően a Fehérvári Kézművesek tagjai kézműves bemutatókkal várták az érdeklődőket.

Befejezésül álljon itt a kiadványt lapozgatók köszöntése:

„Kedves Olvasó!

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnökeként szeretettel köszöntöm Önt, és ajánlom figyelmébe ezt a kiadványt, mely a Seregélyesi Tájház őrzőjéről, Hollósi Pista bácsiról, az Ő néprajzi gyűjtéséről, értékteremtő munkájáról szól.

2021őszén Pista bácsi engedélyével kezdtük el azt az értékteremtő gyűjtőmunkát, melynek célja a seregélyesi szőttesek leltárba vétele volt. Egyesületi szövős társaimmal, Landgráf Katalinnal, Bognár Mártával és Telbiszné Heckenast Csillával minden szőttes textilt, amit Pista bácsi szőtt, és amit gyűjtött felkutattunk.

A szőtteseket megmértük, leltári számmal láttuk el és lefotóztuk. Minden szőttesről készült egy feljegyzés, ami a méreteken kívül tartalmazza az anyagát, a szövési technikáját, a mintája leírását, és ha tudtuk, akkor a szövő nevét is.

Pista bácsitól nagyon sok információt kaptunk ezekről a régi szőttesekről, melynek javarésze Pista bácsi édesanyjáé, öreganyjáé volt, vagy más református családtagtól, rokonoktól származott. A textilek nagyrésze még vizet sem látott, vagyis még nem használták, ugyanis amíg a hasznát textil el nem kopott, addig újat nem vettek elő. Így 100 évnél idősebb textíliákkal is találkoztunk.

Munkánk közben Pista bácsi mesélt nekünk gyerekkoráról, életéről, mindennapjairól, amit mi boldogan hallgattunk. 90 évet megélt, és minden mondatából sugárzott a derű, a humor, a harmónia, a bölcsesség és kisugárzásával ránk is hatott.

A Tájházban végzett munkánkkal úgy érezzük, hogy népi hagyományainkat, kézműves kincseinket nem hagyjuk feledésbe merülni. Ha ezeket a szőtteseket valaki ugyanígy megszövi vagy hozzátéve saját gondolatait és megújítva megszövi, máris életben tartja, megóvja a feledéstől.

Szenczi Jánosné”

Helyszín:

Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Székesfehérvár Liszt F. u.1.

A kiállítás 2023. március 9-ig látogatható.

Nyitvatartás: hétköznap 10–16 óra, szombat 10–14 óra.

  • Műhelyeink

Nagy örömünkre egyre többen vesznek részt műhelyeink munkáiban!  Jelenleg a kézművesházban 13 szakkör működik. Februárban vidám hangulatban sok szép alkotás készült

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.