• Szövő-, nemezelő-, gyöngyfűző- és fafaragó tábor 2021.

Július 26-30-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei tábor felnőttek részére. Mindegyik kézműves foglalkozáson színes programokkal, ötletekkel várták az érdeklődőket.

A résztvevők sokféle szövési technikával ismerkedtek meg a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező textilművésztől, szövő oktatóktól kapták meg.

Landgráf Katalin, Szenczi Jánosné, B.Dobos Teréz változatos szövési módokkal foglalkoztatták a jelentkezőket, Fodorné László Marika segítségével ismerkedtek a nyüstkötéssel is. Miért szép címmel Erdélyiné Horváth Gabriella vetített képes összeállításában csodás szövött munkákban gyönyörködhettek.

Többen kipróbálták a növénnyel való fonást, a különleges száraz virágokból szép munkák készültek.

Landgráf Katalin merész ötlete alapján a szövők megismertek egy őskori technikát, az agyagsúlyos szövést is.Kati görög vázák képei alapján tervezte meg a szerkezetet, melynek darabjait egyesületünk fafaragó és fazekas tagjai készítettek el. A táborban került sor közösen a szerkezet összeállítására, a felvetésre és a szövés kipróbálására. A szövés érdekessége, hogy a maitól eltérő módon, felülről lefelé történik.

Bognár Márti útmutatásai alapján a vászonszövés elsajátítására volt lehetőség, s pár óra alatt már szép darabokat lehetett megcsodálni a szövőszékeken.

Sifter Erika remek ötletei, mintái és útmutatásai alapján az érdeklődők a gyapjú egy másik felhasználási módjával, a nemezeléssel ismerkednek meg. Virág díszítéssel övek, kisebb tartók, ülőpárna, kulacstartók, lábbelik és figurák készültek.

Egy csendes sarokban nagy figyelmet és kitartást igénylő munka folyt. Nagyon apró gyöngyökből, igazán egyedi és különleges gyöngy ékszerek készültek (gyűrű, karkötő, fülbevaló), több technikát alkalmazva, Göncziné Heftner Anna szép mintái alapján.

A következő héten a tábori élet fafaragással folytatódott Varga Csaba vezetésével. Külön érdekessége volt, hogy idén sok hölgy jelentkezett, ötletekkel, elszántsággal és magabiztos szerszám használattal. Precíz, gondos munkáikat öröm volt megcsodálni.

A tábortól elköszönők sok szép darabot készítettek el, saját munkáikban gyönyörködve gondolhatnak vissza a nálunk eltöltött egy hétre.

A felnőttek alkotótáborát Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Augusztus 23-tól vidám hangulatban töltöttek el a gyerekek egy hetet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal várták a gyerekeket.

Szőttek, nemezeltek, hímeztek, agyagoztak, kosarat fontak, hímzéssel díszített levendula zsákocskát varrtak, bepillantottak az üvegolvasztás technikájába is. Száraz virágok felhasználásával szőttek, szép díszeket alkottak. Karkötőket készítettek többféle technikával, a nagyobbak munkaigényes darabokat készítettek gyöngyből. Különleges, szép színű bőrből mintanyomásos kulcstartót készítettek.

Nagyon boldogok voltak a gyerekek, hogy saját készítésű használati tárgyakat alkothattak. A munkáikhoz vidám, szép színeket használtak.

Nagy öröm volt a kézműveseink számára, hogy a régi népi mesterségek, a szövés, a nemezelés, a kosárfonás különösen felkeltette a gyerekek érdeklődését.

Munka közben, ha elfáradtak, természetesen szabadon pihenhettek, beszélgettek a fedett , árnyékos tornácon, kicsit átélve a régi típusú ház hangulatát.

A hét elteltével sokféle kincset, emléket vihettek haza.

  • Gratulálunk Szenczi Jánosnénak

Dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke Szenczi Jánosnénak, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnökének, a Fejér megyei értékgyűjtés területén végzett kimagaslóan eredményes tevékenysége elismeréséül emlékplakettet, illetve díszoklevelet adományozott.

Sok szeretettel gratulálunk!

  • Civil Nap 2021 Székesfehérvár

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel a Székesfehérvári Civil Napon szeptember 18-án. Sokan érdeklődtek műhelyeink iránt, a bemutatókat figyelve egyre többen kaptak kedvet a foglalkozásokon való részvételre.

Köszönjük az érdeklődést, várjuk Önöket az alkotóházunkban, Rác utca 27!

  • „Tök jó nap”

Ezzel a rendezvényünkkel csatlakoztunk a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VIII. Országos Hétvégéje című programhoz.

Szeptember 18-i vidám családi napon őszi hangulatú kézműves tevékenységekkel vártuk az érdeklődőket. Kézműveseink remek ötletekkel készültek, mintadarabok bemutatásával csalogattak az alkotásra. Ötletes, különleges díszek készültek őszi termésekből. A sárga árnyalataiból kulcstartókat, dísz tököket lehetett varrni.  Ezen kívül sokan hímeztek, horgoltak, nemezeltek tököket, festettek gyümölcsöket.

Az itt elkészült munkákkal az otthont hangulatossá lehet varázsolni.

A rendezvény a Csoóri Sándor program keretén belül valósult meg, támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Hagyományok Háza

Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

  • Akadálymentes idegenvezetés elnevezésű program a Rác utcában

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány által működtetett Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében valósult meg az Akadálymentes idegenvezetés elnevezésű program a Rác utcában.

Hunyadis diákokkal párokat alkotva vehettek részt a sérültek az eseményen.

A gazdag és érdekes program keretében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házába is betértek egy kis kézműveskedésre. Örömmel mutattuk be házunkat, és néhány kézműves mesterségből is ízelítőt kaptak, nagy boldogan, mosolyogva kipróbálva azokat.

Köszönjük az Esélyteremtési Irodának a képeket és a sajtómegjelenések linkjeit!
https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-volt-akadaly-a-nepmuveszeten-keresztul-ismerkedhettek-5318195/?fbclid=IwAR3AN7FnZL6cYcr5uriYfjGLBTQtNzHIGGRCA5f179nHi2dt8f4dn_V7z3k

https://www.fehervartv.hu/video/index/35444?jwsource=fb&fbclid=IwAR0RVWldgMvHFIlkj59ysDahH9kf1Asrn7Y87cs6FtqzszGSbRPJzsgjkCo

https://www.szekesfehervar.hu/fehervari-kozepiskolasok-es-fogyatekkal-elok-szerezhettek-kozos-elmenyeket-a-rac-utcaban?fbclid=IwAR3RwqjoDH7-_MtlqBbJwQMKLh8JAW1t-QKGxXuAHVrmXg5GoGzJCiY7Mhw

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.