• Üvegékszer készítő műhely januárban

Új év új üvegekkel!

Dobrovitz Klári január 18-án új színű és különleges mintájú üvegekkel lepett meg minket. Bár sok üvegnél a minta adott volt, de egy kis ötlettel meg lehetett bolondítani. Továbbra is nagy kedvenc a színes üvegdarabkákkal való díszítés, amik a kemencében olvadva érdekes mintázattal lepik meg a tervezőjét.

  • Asszonyműhely januárban

Február 2-a időjósló nap és a medvével kapcsolatos, így a medve megfigyelés hagyományához, és a hangulathoz kapcsolódva Bodáné Fenyves Zsuzsa mintái alapján január 25-én egy nagy részben kézzel varrott medvés neszit készítettünk.

Szabtunk, rajzoltunk, pontosan illesztettünk. Szívesen varrtunk kézzel, amit csak lehetett, a diszítő tűzés is sokkal szebben mutat.

  • Medve nap

Február 2-a időjósló nap, a medvével kapcsolatos, így a medve megfigyelés hagyományához, és a hangulathoz kapcsolódva február 1-én Medve napot tartottunk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában. Macikat, mackókat lehetett készíteni fonalból,gyapjúból, filcből, gyöngyből, fából, fára festéssel, papírból, mézeskalácsból. A mackók elkészítéséhez az alapanyagokat, eszközöket, mintákat , szakértő segítséget az egyesület biztosította.

Sokan nálunk töltötték ezt a napot, családok, nagyszülők unokákkal, barátok, felnőttek. A szorgos munka alatt elhangzott néhány mackós mese, vers, és egy idő után azt vettük észre, többen vannak a házban a mackók, mint mi.

Ehhez még hozzájárult a mackó kiállításunk is, ahol különböző korú mackókban – aprókától egész nagyig –  gyönyörködhettünk.

  • Palotavárosi iparosok – előadás

A Fehérvári Topográfiai Műhely szervezésében Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet topográfiai munkatársa  tartott érdekes előadást a Fehérvári Kézművesek házában, melyre sok érdeklődő érkezett.

  • Dr. Gulyás Antalné népi iparművész és népi kismesterség oktató kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézművestársunk kiállításához, melyet a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület szervezett a Csákvár Emlékházban.

  • Színek és szőttesek szakmai napunk

Négy részes sorozatunk befejező előadását 2020. február 15-én tartottuk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában.

Pásztókai-Szeőke Judit régész, kulturális antropológus Természetes textilszínezékek funkcionalitása: a múlt egészségmegőrző, gyógyászati és orvosi textiljeinek színei cimű előadásával a textilrégészet titkaival ismertette meg a hallgatókat. Vetített, gazdag képanyagon csodáltuk meg a 2000-3500 éves épen maradt textiliák darabjait, színeit, használt festőanyagok lehetséges fajtáit, a festési eljárásokat.

A régen előállított egyes színes anyagok egészség károsító, mások gyógyító hatással rendelkeztek, ezeket főleg sebek fertőtlenítésére használták.

A múltból visszatértünk a jelenbe a következő előadással.

Bajczár Éva textiltervező iparművész, az Intercolor Nemzetközi Színbizottság munkatársa 1985-2016 között, előadásának címe Divatszínek – Színek a divatban.

Kicsit bepillanthattunk a Nemzetközi Színbizottság munkájába, ahol a bizottság tagjai előadásaik, javaslataik alapján állítják elő a nemzetközi színkártyát. A munka hosszadalmas,  a végeredmény hosszas tárgyalás, érvelés hatására születik meg .

Délután izgalmas , élvezetes munka következett. Színkollázsokat készítettünk az előadáson bemutatott színtrend – színcsoportjai és témái – alapján.

A 2020. január 18-án betegség miatt elmaradt előadásokat 2020. március 21-én hallhatják az érdeklődők.

  • Asszonyműhely februárban

Lassan vége a februárnak, már nagyon várjuk a tavasz. Bodáné Fenyves Zsuzsa mintái alapján február 22-én madárkás, virágos könyvborítót készítettünk, kunyhó technikával. Díszítésnek filcből, kézi varrással készült a minta. Tavaszi hangulatunk támadt a szép színes virágnak, madárnak való filcek válogatása közben.

  • „Hímzésünnep” – Párniczky Józsefné emlékére

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket, „Hímzésünnep” – Párniczky Józsefné emlékére –című, gyakorlattal egybekötött szakmai napunkra a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házába! Időpont:  2020. február 29. szombat, 10 16 óráig

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.