• Asszonyműhely novemberben

Elérkezett a karácsonyvárás ideje!

Karácsonyi díszek készültek november 23-án Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában (Székesfehérvár, Rác u. 27. )

A kedves figurák, Mikulás, rénszarvas, betlehem a karácsony hangulatát varázsolták erre a délutánra. A megtanultak alapján lehet otthon is készíteni, díszítéshez, ajándéknak is kedves darabok.

  • „XVII. Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó ünnepsége

XVII. Betlehemi szép csillag pályázatot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent Donát Alapítvány és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház hirdette meg.

Lehet-e szebb, szívet melengetőbb programot javasolni az adventi készület idejére, mint a „Betlehemi szép csillag” kiállítás meglátogatását a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban?

Kell-e meghittebb elcsendesedés, mint a sokféle megfogalmazásban kiállított jászlak körbejárása? Van-e magasztosabb és boldogítóbb ünnepünk, mint a Karácsony, amiben a legnagyobb ajándékot kapjuk valamennyien?

Fogják hát kézen gyerekeiket, unokáikat vagy tereljük össze a ránk bízott óvodás és iskolás közösségeket, és látogassunk el a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiállító termeibe, ahol a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által meghirdetett pályázatra érkező alkotásokat, valamint az egyesület tagjainak alkotásait mutatjuk be az érdeklődőknek.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket a „XVII. Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó ünnepségén. Kiemelte, hogy a kiállításunk új betlehem elkészítésével bővült, amelynek alkotói Köpf Jenő faesztergályos és Varga Csaba fafaragó.

Az kiállításon köszöntőt mondott Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatónője.

A kiállítást Váczi Márk néprajzkutató nyitotta meg, a megnyitón közreműködött Novák Aporka, Orlik Laura a Hermann László Zeneiskola növendékei, és tanáruk Erdei Máté.

Szenczi Jánosné röviden tájékoztatta a vendégeket a pályamunkákról:

Az idei felhívásra 51 alkotás érkezett, egyéni és csoportos, gyermek és felnőtt kategóriában. A pályázati kiírásnak megfelelően, hogy az alkotás természetes anyagból készüljön, hogy Jézus születéséhez kapcsolódjon a jelenet, kézműves kivitelezéssel, a zsűri 47 alkotást javasolt a kiállításra, és a döntésének megfelelően a legjobb alkotásokat oklevéllel és ajándékkal jutalmaztuk. A zsűri tagjai: Landgráf Katalin textilművész, Kovácsai Gabriella üvegfestő és Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke.

Az idei év érdekessége, hogy egy zeneszerző, Pongó Ottó is pályázott. Ő nem betlehemet készített, hanem karácsonyi dalokat küldött nekünk, és kérésére a megnyitó végén lejátszottuk a dalokat.

A pályázatra nagyon sok gyerekmunka érkezett, Szenczi Jánosné megköszönte azoknak a szülőknek és pedagógusoknak a munkáját, akik a gyerekeket az alkotások elkészítésében segítették.

A zsűri gyermek és felnőtt, egyéni és csoportos alkotásokat külön díjazott.

A kiállítás 2019. december 22-ig látogatható.

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 13–18 óra, vasárnap 15–18 óra

Helyszín: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Székesfehérvár Liszt F. u.1.

  • Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében

A székesfehérvári Püspöki Palota kertjében, az Adventi Udvarban, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén is színvonalas népi és iparművészeti tárgyakkal várja az igényes, egyedi ajándékra vágyókat!

Érdemes betérni a békés, igazi karácsonyi hangulatú vásárba!

  • Asszonyműhely decemberben

Az év utolsó Asszonyműhely foglalkozásán december 6-án a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában, (Székesfehérvár, Rác u. 27. ), Bodáné Fenyves Zsuzsa Asszonyműhelyében folytatódott a karácsonyi készülődés, ajándékok készítése.

Zsuzsa mintdarabjai, és szabásmintái alapján válogattunk az ötletekből. Advent idején már ezekkel díszítjuk otthonunkat, az ajtóra kesztyű ajtódísz került, a kis terítőnek is gyorsan helyet találtunk, a filcből készült többféle díszekkel a szobákat és a konyhát is hangulatossá varázsoltuk, hiszen itt mostanában sok időt fogunk tölteni.

Becsomagoltuk az ajándékoknak készített betlehemeket, és még a karácsonyi motivumokkal a párnák is elkészülnek. Ezekkel a mintákkal faliképet is tudunk már készíteni.

Milyen jó érzés ilyen szép, szemet gyönyörködtető egyedi ajándékkal meglepni szeretteinket, barátainkat!

  • „Advent a Rác utcában”

„Adjon Isten sokakat, szép karácsony napokat…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete advent első hétvégéjén foglalkozással látta vendégül a gyermekeket és a felnőtteket november 30-án a Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

Az utcába belépve, a karácsonyi dallamokra felfigyelve, már tudták a vendégeink, hogy hol várjuk Őket. A díszítéssel adventi hangulatot varázsoltunk kint és bent egyaránt , így végighaladva a sok szépséget látva, még fokozódott a várakozás.

A kellemes mézeskalács illatú szobákban változatos programmal kedveskedtünk, kézműveseink mutatták karácsonyi díszítő ötleteiket és természetesen segítettek a megvalósításukban is.

Folyamatosan készültek a mézeskalácsok, a kicsik ügyesen sodorták a tésztát, és kedves mintát választva szaggatták, kenték, díszítették magvakkal.

A gyerekek a sok szorgoskodástól kissé megfáradva a csendes mesekuckóba térhettek be, ahol meghitten, egy mesét hallgatva pihentek kicsit, majd felélénkülve ismét folytatódott a munka.

Kicsivel később, a kézműveskedést egy rövid időre megszakítva, gyerekek, szülők, kíváncsian figyelték az „Az égig érő fa” című mesét, a sárszentmihályi Mákvirág bábcsoport igen látványos előadásában.

A program Székesfehérvár Kulturális – Történelmi és Természeti Értékeinek Tem. Rendszerbe foglalt bemutatása című pályázat támogatásával valósult meg.

Örülünk, hogy rendezvényünkkel hozzájárultunk a Karácsonyi ünnep várásához!

  • Grim Mária nemezkészítő kézműves társunk kiállítása

Szeretettel meghívjuk kézműves társunk „Ablakok” című kiállításának megtekintésére!

Alkotónak, rendezőnek gratulálunk a kiállításhoz, mely 2020. február 5-ig látogatható a Marcali Kulturális Korzó Kortárs Galériában.

(Marcali, Múzeum köz 2.)

  • „Advent a Rác utcában”

„Álmodik a fenyőfácska odakünn az erdőn…”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete advent második hétvégéjén foglalkozással látta vendégül a gyermekeket és a felnőtteket december 7-én a Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

Székesfehérvári óvodások karácsonyi műsorával nyitottuk a napot. Gyerekhangoktól volt hangos az udvar és a ház. Betöltötte a szívünket és a lelkünket is. Most ők adtak ajándékot a nézőknek, csalogattak mosoly a mi arcunkra kedves előadásukkal, el is raktározzuk ezeket a pillanatokat hosszú időre.

Majd élvezettel nézték a Buboréka bábszínház mesejátékát, Szívós Réka előadásában, aki magával ragadta apró közönségét. A gyerekek élvezték a kézműves foglalkozásokat, készültek a finom illatú , szépen díszített mézeskalácsok is.

A nap második felében Karácsonyi dalokban, énekekben gyönyörködtünk az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete előadásában.  Egész nap tartott a karácsonyfa díszítő, ajándékkészítő és mézeskalács sütő, díszítő kézműves foglalkozás kicsiknek és szülőknek, egyesületünk kézműveseivel.

A program Székesfehérvár Kulturális – Történelmi és Természeti Értékeinek Tem. Rendszerbe foglalt bemutatása című pályázat támogatásával valósult meg.

Örülünk, hogy rendezvényünkkel hozzájárultunk a Karácsonyi ünnep várásához!

  • Karácsonyfák utcája Székesfehérváron, a Rác utcában

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2019. december 13-án várta azokat a székesfehérvári általános iskolás osztályokat, csoportokat és egy családot, akik az egyesület karácsonyfa díszítési felhívására jelentkeztek.

A fenyőfa díszítés helye: Székesfehérvár Rác utca teljes hossza

A fenyőfákat a Zala megyei Liszó községből szállították ide.

A díszek a gyerekek elképzelései alapján készültek olyan anyagból, mely az esőnek, esetleg a hónak ellenáll.

A legötletesebb, legszebb fenyőfára lehetett szavazni mindenkinek, aki az utcában járt. A szavazatokat december 14-én 10 – 18 óra között lehetett leadni az egyesület alkotóházában, a Rác utca 27. szám alatt.

A szavazás eredménye:

  • összesen 975 szavazat érkezett
  • a legtöbb szavazatot a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola kapta

(358 szavazat)

  • a csapat jutalma: egy körút a városban az adventi fényvonattal.

Az eredményt december 15-én a Város gyertyagyújtási ünnepségén hirdettük ki, és gratuláltunk a gyerekeknek, a pedagógusoknak és a szülőknek.

A fenyőfákat 2019. december 22-ig lehet megtekinteni a Rác utcában, majd ezután a fák rászoruló családokhoz kerülnek.

Kérjük a díszítésben résztvevő iskolákat, hogy aki a felhasznált díszeket visszakéri, jelezze a 20/259-2952 telefonszámon.

A programot támogatja: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.