• 100 FEHÉR ZÁSZLÓ – Nemzeti ÖSSZETARTOZÁSUNK jelképe

Nagy Mari textilművész installációja megemlékezik az elmúlt,  szétszakított 100 évről. 100 év 100 fehér zászló- leng a Hagyományok Háza kupolájában, amely 100 alkotó munkája.

Többségében selyem-nemez zászlók között megtalálhatók hímzők, szövők, csipkeverők munkái is.

„Kárpát medence szerte összefogtunk, hogy így emlékezzünk történelmünk egy fontos és szomorú évfordulójára. Mindannyiunknak  fontos, hogy határainkon túl is élnek magyarok, akikkel ÖSSZETARTOZUNK. A FEHÉR SZÍN A LELKI MEGMENTŐ, ELŐHÍVJA A REMÉNYT A FELTÁMADÁST. A LÉLEK GYŐZELMÉT AZ ANYAG FELETT.” – vallja Nagy Mari, a Népművészet Mestere, a MMA Köztestületi tagja és a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület vezetőségének tagja. Rajta kívül a Nemezművészeti Alkotóközösség és Egyesületünkből Szabó Károlyné szövő, Orbán Istvánné hímző, népi iparművész és Szegedi Lídia alkotásai láthatók.

A kiállítás április 22-én, 18 órakor online tárlatvezetés keretében nyílik meg.

A kiállítás nyitvatartási ideje: 2021. április 22. csütörtök – augusztus 24. kedd, a Hagyományok Házában.

  • Játékos Kékfestés

címmel Nagy Mari és Vidák István textilművészek szerkesztésében hiánypótló szakanyagot tekinthetnek meg az érdeklődők a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület április 7-i facebook bejegyzésében. A videófelvételt a DTKNE facebook oldalán az érhetik el:

https://www.facebook.com/dunatiszakozi.nepmuveszeti.egyesulet/posts/5292762247462191

vagy letölthető Google Drive-on keresztül is mp4 formátumban:

https://drive.google.com/file/d/1ugOnf8Jr5YK3584QGJMQtUX_gPE4iDNI/view?fbclid=IwAR2iTDrq2i-XMaSQICZ6NQxkOEnAZKSgo72byTFVClrcf6TwJEWQmhxy1PQ