Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • Csukás István író születésnapi köszöntője

A Duna TV felkérésére vett részt Kiss Sándorné Bronzkoszorús textiljáték készítő mester Csukás István író születésnapi köszöntőjén. Kedvelt bábjaival szerepelt a Családbarát című műsorban. Timi megajándékozta az ismert meseírót és Bodrogi Gyula színművészt 1-1 általa készített bábfigurával.

  • Tanfolyamok

Május hónapban ismét több tanfolyamot szerveztünk a kézműves mesterségek iránt érdeklődők számára a Csoóri Sándor Alap támogatásával: 4-én üvegfonó képzést tartott Bene Ágostonné népi iparművész, majd 11-én textiljáték készítésre került sor Hellenbach Gabriella népi iparművész vezetésével. Helyszínt a Bács Megyei NMI biztosította Egyesületünknek. Köszönet érte!

  • „Kékfestés nemezen”

A „Kékfestés nemezen” címmel tartottunk tanfolyamot a Napraforgó kézműves műhelyben Nagy Mari és Vidák István vezetésével. Közreműködött Török Tamás nagykőrösi fafaragó mester. A kékfestés az egyik legrégibb mesterség, ami Indiából került Európába. Nagy Mari és Vidák István több éve tanulmányozza a Kacs félszigeti műhelyekben. Tapasztalataikat, Bolyás András kékfestő közreműködésével, átültették nemez alapanyagra. Ezen a tanfolyamon a mintakészítés dúcos-szorításos és kötözött batikos eljárásával ismerkedhettek meg a résztvevők. Elsajátították az indigó festőfürdő készítését. Előadásokat hallhattak az indiai dúcfaragókról.

  • Nomád Nemzedék

Kiss Ferenc hangépítész – Makovecz Imre és a Nomád Nemzedék – című sorozatában szerepelt Nagy Mari és Vidák István textilművész házaspár gyermekeikkel és unokáikkal. A kérdések a meghívottak életútjára, alkotásaikra valamint az utánpótlásra vonatkoztak.

  • Szabó Károlyné a PlusTVNews-ben

A PlusTVNews Videó Portré felvételt készített Szabó Károlyné egyesületi elnökkel.  Filmjeiken olyan emberek életpályáját örökítik meg a Kárpát medencéből, akiknek az élete és pályafutása, munkássága követendő. A videós arcképcsarnok mottója: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” (Gróf Széchenyi István)

  • „Napkelettől Napnyugatig”

A Kecskemét Televízió rövidfilmet készített a Vidák Család „Napkelettől Napnyugatig” címmel megrendezendő kiállításra való készülődéséről.

Meghívó